Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Anders Borg och Christer Gardell investerar i bankutmanaren Lysa

Artikel bild
Anders Borg och Christer Gardell.

Svenska fondroboten Lysa får in 40 miljoner i nytt kapital från bland andra Anders Borg och finansmannen Christer Gardell.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det var i samband med politikerveckan i Almedalen som den tidigare finansministern Anders Borg lite oväntat kom ut som investerare i den glödheta fintech-sektorn.

“Jag har träffat många fintechbolag. I maj och nu i juni har det varit nästan två bolag per dag”, berättade Anders Borg då.

När Breakit pressade honom på vilka bolag han investerat i teg ex-ministern som en mussla. Nu tar dock Anders Borg bladet från munnen och avslöjar för Breakits läsare vilket bolag som blir hans första fintechinvestering.

“Jag går in i Lysa som privatinvesterare. Det är ett bolag jag följt ett tag och jag gillar både teamet bakom bolaget och affärsidén”, säger Anders Borg.

Lysa har tagit fram en plattform för digitaliserad fondrådgivning som också kallas för robotrådgiving. Förenklat innebär det att Lysa kan pressa fondavgifterna rejält jämfört med traditionella fonder trots att inte risknivån ökar.

Anders Borg gör investeringen i Lysa samtidigt med en rad andra näringsprofiler där finansmannen Christer Gardell sticker ut mest.

Christer Gardell driver till vardags en av Europas största hedgefonder, Cevian, men investeringen i Lysa gör han privat. Totalt får Lysa in 40 miljoner kronor i nytt riskkapital och Christer Gardell är den investerare som går in med mest pengar. Exakt hur mycket pengar Christer Gardell och Anders Borg investerar vill ingen av dem avslöja.

I en kommentar till Breakit säger Christer Gardell:

“Jag har ett enormt förtroende för Nicklas Storåkers (en av initiativtagarna till Lysa och idag storägare i bolaget, Breakits anmärkning) som värdeskapare inom fintech. Jag rekryterade ju Niklas från Handels en gång i tiden”.

Christer Gardell och Nicklas Storåkers arbetade tillsammans på investmentbolaget Custos innan Storåkers gick vidare och blev rekordung börs-vd för nätmäklaren Avanza.

“Jag har haft en hel del kontakt med Christer under många år. Han är en av Sveriges framgångsrikaste investerare och det känns bra att ha med honom som ägare i Lysa”, säger Anders Borg.

I finansieringsrundan, som alltså är på 40 miljoner kronor, deltar också bland andra betaltjänstbolaget Trustlys grundare Carl Wilsson, reklamprofilen Michael Storåkers och investmentbolaget Ernström (ägare sedan tidigare).

Vi har självklart också intervjuat gänget bakom Lysa. Läs hela intervjun här.

Läs mer