Sök

Nurse & Doc fixar personal åt nätläkarna – ska sjufaldiga omsättningen

Nurse & DocHälsaDigital vård

Maria Wiberg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nurse & Docs app ska underlätta bemanningen inom vården: ”Målet för i år är att omsätta 12 miljoner kronor", säger medgrundaren Maria Wiberg.

Personalbristen och trycket inom sjukvården har skapat heta debatter och står högt på den politiska agendan.

Nurse & Doc är ett bolag som har byggt hela sin affärsverksamhet kring bemanningslösningar inom vården, genom en digital plattform där vårdpersonal matchas mot lediga uppdrag. 

Maria Wiberg, medgrundare av Nurse & Doc, berättar att bemanningsmarknaden mot vården vuxit med över 20 procent under de senaste fyra åren. Enligt henne lämnar många sjuksköterskor landstingen för bemanningsfirmor eller privata aktörer med bättre villkor.

”Vi tror att problemen kommer att växa och ser en pendel inom gig-ekonomin där det finns en efterfrågan att jobba med temporära lösningar”, säger Maria Wiberg.

Bland grundarna finns även Rickard Lagerqvist som även grundat blodanalysföretaget Werlabs. 

I dag har närmare 1.000 sjuksköterskor och läkare registrerat sig och laddat ned appen. På kundlistan finns både landsting och nätläkare som Doktor24 och Medicheck.

Nurse & Doc anställer vårdpersonal, hanterar arbetsgivaransvaret och det administrativa kring uppdragen.

Under förra året omsatte bolaget 1,8 miljoner kronor.

”Målet för i år är att omsätta 12 miljoner kronor, det handlar främst om att vi fått in fler användare. Den ordentliga tillväxten ska komma nästa år”, säger Maria Wiberg.

Affärsmodellen bygger på två intäktsben. Dels går det ut på att anställda och förmedla uppdrag genom appen, och dels fungerar bolaget även som arbetsgivare för vårdpersonal som redan själva hittat arbete utanför appen.

Enligt Maria Wiberg ligger nyckeln till framgång i Nurse & Doc i att digitaliseringen kapar mellanhänder och att de därmed kan erbjuda billigare tjänster med högre ersättning. 

I dag finns en rad konkurrenter, främst traditionella bemanningsföretag, ute på marknaden.

”Vi stirrar oss inte blinda på det, framöver tror jag att det kommer finnas plats för flera aktörer som driver den här frågan på ett mer digitalt och automatiserat sätt”, säger hon.

Samtidigt pågår en debatt om beroendet av hyrläkare. Socialdemokraterna menar att lösningen är dyr, osäker och har lovat att lägga fram förslag för att "bryta beroendet".

Ett förslag som skulle slå hårt mot Nurse & Dock – men Maria Wiberg har svårt att se hur förslaget skulle kunna vinna laga kraft.

”Jag förstår inte hur man ska lösa resursfrågan på ett annat sätt de närmaste åren då underskottet av personal är så stort och snabbt växande. Om man inte använder sig av bemanning i dag får man inte tillräckligt med personal”.

Den tidigare investeraren Add Health Media sitter på en större post av bolaget följd av medgrundarna.

Nu pågår en kapitalrunda där bolaget ska ta in 5 miljoner kronor för att växla upp.  

”Vi bygger en bra produkt för Sverige, men planerar också en internationell expansion”, säger Maria Wiberg.

Läs mer