Sök

Socialdemokraterna föreslår nya skatter för banker och höginkomsttagare

NordeaEkonomi & skatt

Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Alla banker som har verksamhet i Sverige ska betala skatt till staten – oavsett var huvudkontoret ligger. Det föreslår Socialdemokraterna.

Partiets tidigare förslag om bankskatt, som sedan drogs tillbaka, fick exempelvis banken Nordea att se rött. Nordea har också valt att flytt sitt huvudkontor till Finland. Det nya förslaget ska enligt finansminister Magdalena Andersson ge staten cirka 4 miljarder per år, rapporterar Sveriges Radio.

Hon anser att bankerna gör så stora vinster att de har råd att betala mer i skatt och säger att skatten ska baseras på hur stor verksamhet banken har i Sverige. Nordea slipper därmed inte undan skatten om förslaget går igenom.

“Det kommer ju att påverka bankerna oavsett om de har sitt huvudkontor i Sverige eller inte. Så om frågan är: ska Nordea betala? Ja, Nordea kommer att få betala detta”, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Socialdemokraterna föreslår också en höjd kapitalskatt och den riktar sig till de cirka 3400 personer i Sverige som tjänar över tio miljoner kronor per år.

De tar till stor del ut sin inkomst som inkomst av kapital och får då en lägre skatt än inkomstskatten. I snitt betalar de 28 procent i skatt, förklarar Magdalena Andersson för Sveriges Radio.

Exakt hur de båda skatteförslagen ska utformas är ännu inte klart.

Läs mer