Åtal har väckts mot Bygghemmas vd Mikael Olander

Bygghemma

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Åtal har väckts mot bland annat Bygghemmas vd Mikael Olander avseende en tidigare befattning på ett dotterbolag till Qliro Group

Det framgår av ett pressmeddelande.

Vi har tidigare rapporterat om att toppchefer från Bygghemma stått inför åtalshot. 

Helsingfors Förvaltningsdomstol fastställde i maj 2018 att ett dotterbolag till Qliro Group under skatteåret 2012 inte betalat korrekt moms i Åland.

Några av personerna med ledande befattningar i bolaget i perioden 2008 till 2014 är numera anställda på Bygghemma Group, inklusive vd Mikael Olander.

Åklagare i Finland har nu efter Förvaltningsdomstolens dom valt att väcka åtal mot dessa personer gällande grovt skattebedrägeri alternativt medhjälp till grovt skattebedrägeri samt bokföringsbrott.

Samtliga berörda gör bedömningen att misstankarna är grundlösa och att de tidigare agerat i enlighet med allmän praxis, i linje med rådgivning från revisionsföretag och med godkännande av dåvarande CDON Groups styrelse.

"Situationen kring en förundersökning gällande momshantering på Åland har varit känd sedan jag tillträdde som styrelseordförande i Bygghemma Group 2017 och påverkar varken min bild av eller förtroende för Mikael Olander och de andra åtalade", säger Henrik Theilbjørn, styrelseordförande för Bygghemma Group.

Läs mer