Därför är bankernas app Swish knappast någon Klarna-dödare

Klarna Swish Bank
Därför är bankernas app Swish knappast någon Klarna-dödare

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

I november blir det möjligt att betala med bankappen Swish i e-handeln. Det kan tolkas som ett allvarligt hot mot betaltechbolagen. Men den som tror det har missförstått vad Swish är.

Swish har på kort tid blivit omåttligt populär i Sverige.

Det finns anledning att gratulera storbankerna för att de, för en gångs skull, har lyckats ta fram en innovativ tjänst som människor verkligen tycker om att använda.

När Swish nu bygger in stöd för e-handel höjs röster för att appen kan slå undan benen för de företag som idag hanterar betalningarna i svensk e-handel, främst Klarna. Det finns flera problem med den profetian.

För det första: Att jämföra Swish med Paypal och Klarna är att jämföra äpplen och päron. Swish är en enskild betalmetod - ingen komplett betalleverantör. Klarnas tjänst Checkout, som står för en majoritet av betalbolagets volymer, gör det möjligt att betala med faktura, kort eller direktbetalning via bank.

För det andra: Det står redan klart att Swish kommer att byggas in som ett möjligt betalsätt i Klarna Checkout. Beskedet har under de senaste veckorna kommunicerats till svenska e-handlare. Man kan fråga sig vilket incitament en e-handlare i det läget skulle ha att byta till en renodlad Swish-lösning med bara ett betalsätt tillgängligt.

Och till sist: E-handeln globaliseras. Swish kommer förmodligen att fungera utmärkt när svenska kunder handlar på svenska e-handelssajter. Det blir betydligt tuffare i länder utanför de nordiska storbankernas sfär.

Swish-lanseringen ska tolkas som att de svenska storbankerna betalar tillbaka en del den teknikskuld som de har byggt upp det senaste decenniet.

Appen kommer sannolikt att ersätta vanliga överföringar i internetbanken och direktbetalningar i e-handeln. Men det handlar då i princip om internkonkurrens där en gammal del av banken stängs ner för att lämna plats åt en modernare lösning.

Det är glädjande för oss konsumenter. Men det är ingenting för Klarna att oroa sig för.

Läs fler artiklar
LÄS MER