Branschorganisationen Svensk Digital Handel riktar kritik mot Postnord

Postnord e-handel handel
Branschorganisationen Svensk Digital Handel riktar kritik mot Postnord

Per Ljungberg, vd för Svensk Digital Handel. Foto:TT/Press

Caroline Englund

Reporter

”Den bristande framförhållningen och avsaknaden av dialog är anmärkningsvärd.”

I går stod det klart att Postnord planerar att höja priset för e-handelsleveranser i samband med Black Friday och julhelgen. Nu riktas skarp kritik mot initiativet från branschorganisationen Svensk Digital Handel.

“Att Postnord sätter in extra åtgärder för att klara leveranserna i samband med julhandeln är bra, men vi är starkt kritiska till att informationen om prishöjningen sker utan dialog och bara knappt tre månader före årets julhandel sätter fart på allvar”, säger Per Ljungberg vd för Svensk Digital Handel i ett pressmeddelande.

Postnord kallar prishöjningen, som innebär att det blir i snitt 4 kronor dyrare att skicka paket mellan den 5 november och med den 31 december, för ett kapacitetstillägg. Anledningen till att det införs uppges vara att för att bolaget ska klara av det ökade trycket från e-handeln under den här perioden.

“Framförallt är det kostnaderna för transportkapacitet i form av lastbilar och chaufförer som under denna period ökar, Postnord inför kapacitetstillägget för att kunna hantera dessa extra kostnader”, skriver Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord, i ett mejl till E-handel.se.

Det som Svensk Digital Handel är mest kritisk mot är att informationen om höjningen kommer så sent och att det har skett utan dialog med branschen.

“Postnord kan knappast ha kommit på först nu i sommar att årets julhandel blir utmanande för dem. Förra årets kraftiga volymökning och bristande leveranskvalitet är ju välkända sedan länge. De har ju också omfattande statistisk om hur julhandeln på nätet utvecklats de senaste tio åren. Rimligen borde de ha inlett dialogen med e-handelsföretagen om åtgärder för att klara jultrafiken och eventuella prisjusteringar redan tidigt i våras”, säger vd:n Per Ljungberg i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER