Sök

Skatteverkets kalldusch kring nya optionsreglerna

Foto: Istock samt skärmdump

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Skatteverket sätter ner foten.

I dag kom beskedet som fått en rad svenska tech- och startup-bolag att hålla andan i spänd förväntan. Det rör den omdiskuterade lagstiftningen kring personaloptioner och så kallade teckningsoptioner (se faktaruta). Bakgrunden är en lucka i den nya optionslagstiftningen som gör att personal riskerar att gå miste om både aktier och framtida vinster.

Ett problem som Breakit uppmärksammat under våren är att flera bolag utfärdat sina optionsprogram i form av teckningoptioner istället för personaloptioner.

Skälen till det kan vara flera, men ett är att det finns en inbyggd risk i personaloptionerna. De innebär ett löfte om att efter tre år få teckna aktier i företaget till ett bestämt pris, genom en nyemission.

Men om bolagets aktieägare har bytts ut finns det inga garantier för att de nya ägarna kommer godkänna avtalet och gå med på att ställa ut nya aktier.

Den rättsliga gråzon som nu uppstått gäller alltså om även teckningsoptioner ska hamna under den nya lagstiftningen. Det något röriga läget har fått Skatteverket att “snabbutreda” vad som egentligen gäller.

Och nu har Skatteverket alltså satt ner foten och i ett ställningstagande slagit fast att teckningsoptioner inte ska omfattas av de nya reglerna. Skälet är främst att teckningsoptioner inte kan räknas som andelar i bolaget - vilket krävs för att optionerna ska beskattas som kapital istället för förmån av tjänst. 

Skatteverkets rättslige expert Hans Eriksson har tidigare uttalat sig om myndighetens grundinställning i frågan. 

“Vi ser ingen öppning i den nuvarande lagstiftningen att använda teckningsoptioner för att omfattas av de nya beskattningsreglerna för kvalificerade personaloptioner”, sa Hans Eriksson. 

Personaloptioner vs teckningsoptioner

Kvalificerade personaloptioner

Bolag som har max 50 anställda och max 80 miljoner kronor i omsättning kan ställa ut optionerna till anställda som uppfyller följande krav:

  • Tjänar minst 22 200 kronor per månad.

  • Arbetar minst 30 timmar per månad.

  • Inte själva och inte har en närstående som äger fem procent av bolaget två år innan optionsavtalet ingås.

  • Villkorar ägandet av sin option med att arbeta i bolaget under tre år från det att optionen ställs ut.

De nya personaloptionerna räknas inte som värdepapper och behöver därför inte beskattas som inkomst av tjänst.

De nya reglerna gör alltså att företag och personal som uppfyller vissa villkor kan få optioner som sedan kan bytas mot aktier utan att den anställda måste betala skatt när denne växlar in sina optioner.

Istället ska den anställda endast betala skatt när denne någon gång i framtiden väljer att sälja sina aktier och därmed ska betala en kapitalskatt på 30 procent.

Teckningsoptioner

Den här typen av avtal har varit vanligast i startups innan de nya optionerna kom. Men regelverket är snårigt. Grunden är dock att teckningsoptioner som kvalificerar som värdepapper förmånsbeskattas vid förvärvet. När optionerna säljs beskattas de som kapital.

Teckningsoptioner går inte att knyta till anställningen på samma sätt som personaloptioner.

 

Läs mer