Adlibris vd sågar H&M:s nya strategi ”Helt värdelöst”

H&M Ikea e-handel
Adlibris vd sågar H&M:s nya strategi ”Helt värdelöst”

Johan Kleberg är vd på Adlibris. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Johan Kleberg är kritisk till showroom-trenden.

Upplevelser och så kallade showrooms är just nu stekhett bland stora svenska kedjor som vill locka tillbaka e-handelskunder till de fysiska butikerna.

H&M, som det senaste året har haft problem med lönsamheten i sina fysiska butiker, satsar till exempel stort på så kallade konceptbutiker där kunderna ska erbjudas en upplevelse utöver det vanliga. De kan exempelvis handla om ett mer exklusivt sortiment, möjlighet att dricka kaffe i butiken och tekniska servicelösningar.

Ikea, som också arbetar hårt med att möta digitaliseringen, går mot mindre butiker i mer centrala lägen och i centrala Stockholm öppnade nyligen en helt ny galleria som enbart fokuserar på så kallade pop up-stores och test av ny teknik som ska förhöja kundernas upplevelse. 

Men Adlibris vd Johan Kleberg imponeras inte av initiativen utan säger i branschsajten Markets podd att han inte förstår handelns tendens att skapa tomma showrooms där man har hela sortimentet på nätet.

“Helt värdelöst. Den absolut starkaste USP:en som fysisk handel har är att man kan få grejen på en gång.”

Han sågar också H&M:s konceptbutik i köpcentret Fältöversten på Östermalm i Stockholm.

“Om jag går in i H&M:s nya konceptbutik känner man att den är jättesnygg. Det är bara ett problem, det här är en volymaffär – och det finns inga varor”, säger han i podden.

Adibris lanserade i somras sitt digitala närbutikskoncept Adlibris Go innanför tullarna i Stockholm. Det innebär att Stockholms innerstadsbor kan beställa allt möjligt, från snacks till blommor och leksaker – och få det levererat på under en timme. Sakerna skickas från butiken på Regeringsgatan och det är på det sättet man ska utnyttja sin butik, tycker Kleberg.

“En butik är en kombination av lager, logistikhub, försäljning och i bästa fall en positiv upplevelse om man går dit”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER