Spiltan lämnar Talently – personalen tar över bolaget

CareereyeSpiltan

Johan Kadar, före detta vd på Talently och Håkan Sjunnesson, investeringsansvarig Spiltan. Bilden är ett montage.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Skjuter in sju miljoner i räddningsaktion.

Investeringsbolaget Spiltan har fram till i somras varit storägare i rekryteringsbolaget Talently, som tidigare hette Careereye, med drygt 30 procent av aktierna.

Totalt har Spiltan gått in med 15 miljoner kronor i bolaget genom åren, senast i mars förra året investerade man 10 miljoner kronor till en värdering på 50 miljoner.  

Nu kan Breakit avslöja att Spiltan under sommaren har sålt hela sitt innehav i Talently till nyckelpersoner i personalen. Samtidigt har vd och hela styrelsen bytts ut.

Skälet är att verksamheten inte har lyft på det sätt som man hoppats.

“Vi satsade på att utveckla sajten Careereye, som skulle vara en motsvarighet till Glassdoor. Men det var mycket svårare än vi hade väntat oss. Vi fick inte riktigt fart på det”, säger Håkan Sjunnesson, investeringschef på Spiltan och tidigare styrelseordförande i Talently.

Glassdoor är en amerikansk sajt där anställda anonymt kan lämna omdömen om arbetsgivare.

Under våren och sommaren har Spiltan trots det, enligt Talentlys färska årsredovisning, skjutit till 7 miljoner kronor i bolaget.

Enligt Håkan Sjunnesson var det nödvändigt för att bolaget inte skulle gå i konkurs.

“Vi undviker att sätta bolag i konkurs, utan vi föredrar att personalen får driva dem vidare. Det är därför vi satte in de här pengarna”, säger han.

Störst innehav i bolaget hade enligt årsredovisningen för 2017 grundaren och före detta teknikchefen Henrik Denebrandt, med närmare 40 procent. Även han har nu lämnat bolaget och har istället gått in i rollen som vice vd och försäljningschef på Reco.se.

På ägarlistan fanns också styrelseproffset Lottie Knutson som också har lämnat styrelsen under sommaren. 

Även vd Johan Kadar lämnar bolaget.

Tidigare försäljningschefen samt delägaren Ruben Bratt tar över som vd medan Felix Karlsson, tidigare key account manager, blir vice vd och styrelseordförande. 

Hur kommer det att ni väljer att ta över bolaget?

"Vi hade inte samma syn som vd:n på hur vi skulle driva bolaget framåt. Vi som tar över har varit med så länge och vi vill tillbaka till svarta siffror. Talently har levt på riskkapitalet, men bolaget har möjlighet att vara lönsamt. Vi vill driva processen vidare med egna pengar", säger Ruben Bratt. 

Bolaget är nu helägt av totalt fyra personer. 

Nu satsar den nya ledningen på att växa mer organiskt samt på att slimma organisationen. De senaste månaderna har en rad personer slutat i bolaget.

I nuläget jobbar nio personer i Stockholm och åtta personer i Berlin.  Enligt förra årsredovisningen hade bolaget 26 anställda i Sverige. 

"Alla är taggade och det känns som företaget mår bra igen", säger Ruben Bratt. 

Under 2017 omsatte Talently 20 miljoner kronor och gjorde en förlust på 10 miljoner. 

Läs mer