Sök

Amazon öppnar hela plattformen för företagskunder – med längre betalningstider

Amazone-handelfaktura

Foto: TT/AP Photo/Rich Pedroncelli

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Förändringen skapar oro hos säljare.

Näthandlaren Amazon försöker locka fler företag att handla på bolagets handelsplats och för att lyckas med detta erbjuder Amazon numera en ny betalningslösning, "Pay by invoice" (betala med faktura).

Det skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Nyordningen innebär att företagskunder får längre tid på sig att betala och gör att dessa kunder nu kan handla på hela Amazons webbplats, inte som tidigare bara på avdelningen Amazon Business. Tredjepartshandlare på sajten ingår i den nya policyn som ger företag 30 dagar på sig att betala.

Men alla är inte glada över förändringen. De längre betalningstiderna riskerar att bli ett problem för säljare som är beroende av snabba betalningar för att hålla lager och finansiera driften, säger Jerry Kavesh, vd för 3P Marketplace Solutions som är en konsultfirma riktad till Amazons säljare.

"Denna policy kan försätta säljare i kassaproblem, där de kanske inte kan betala leverantörer och anställda, vilket i bästa fall är problematiskt och i värsta fall kan tvinga dem att lägga ned", säger Jerry Kavesh till CNBC.

Enligt Amazon är syftet med förändringen att locka fler företag till sajten och förhoppningen är att skapa nya intäktsströmmar från kunder som annars inte skulle använda tjänsten. Säljare som vill ha betalt tidigare än inom 30 dagar kan välja att betala en tilläggsavgift på 1,5 procent av det fakturerade beloppet.

Läs mer