Ulf Kristersson om Hanif Bali och sociala medier: "För hårt språkbruk"

Ulf Kristersson om Hanif Bali och sociala medier: "För hårt språkbruk"

Foto: TT

Johanna Ekström

Reporter

M-ledaren tycker att “sociala medier-logiken” nästlat sig in för mycket i politiken.

Det har stormat kring den moderate riksdagsledamoten (och riksdagens enda kodare?) Hanif Bali den senaste veckan.

Det sedan han delade en – enligt honom skämtsam – bild på sig själv med vapen i händerna med en hälsning till Dagens Nyheter. En händelse som fick organisationen Tidningsutgivarna att kalla till sig ledningen för partiet.

I Ekots partiledarutfrågning säger nu M-ledaren Ulf Kristersson att bilden var olämplig, men på frågan om partiet låter Hanif Bali hållas på grund av hans stora följarskara i sociala medier slingrade han sig.

“Han använder ett språkbruk som är vanligt i sociala medier. Och jag tycker inte om det språkbruk som ofta framträder i sociala medier. Varje gång man lägger ut något, även om det är något lågmält, får man en skock av människor som skriker och skränar tillbaka”.

“Jag är störd över samtalsklimatet som jag tycker är för hårt både på och utanför sociala medier. Jag förstår att en del tycker det är spännande att gå loss på varandra med motorsåg, men det är inte mitt sätt att driva politik”, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt vet varenda politiker att ett “rätt” formulerat inlägg kan få stor spridning. Breakits genomgång av partiernas aktivitet på Facebook visade till exempel att Sverigedemokraterna krossade allt motstånd när det kommer till att skapa engagemang kring bilbränderna förra veckan.  

Hanif Balis uttalade strategi är också att vinna tillbaka de väljare som Moderaterna tappat till SD. Ulf Kristersson menar dock inte att det är skälet till att partiet låter honom hållas.

“Vuxna människor måste ta ansvar för sina egna handlingar, jag fjärrstyr inte alla medlemmar i Moderaterna. Men jag tycker att det är ett alldeles för hårt tonläge i svensk politik, jag tycker det är för mycket fulspel och jag tycker det är för mycket sociala medier-logik som tar sig in överallt”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER