Google inte nära lansering av sökmotor i Kina enligt vd:n

Google Kina Censur
Google inte nära lansering av sökmotor i Kina enligt vd:n

Sundar Pichai, vd på Google. Foto: Istockphotos.com / TT/AP Photo/Eric Risberg

Finwire / Breakit

Har inte funnits i landet sedan Google själva valde att plocka bort plattformen 2010.

Googles vd Sundar Pichai har i en träff med anställda sagt att företaget inte är i närheten av att lansera en sökmotor i Kina, rapporterar Wall Street Journal. Samtidigt håller han inte med om kritiken mot att företaget inte borde vara verksamma i landet.

Beskedet till de anställda kommer efter att Wall Street Journal och andra medier rapporterat om att Google utvecklar en ny sökmotor för Kina.

Enligt uppgifterna skulle sökmotorn gå i linje med Kinas strikta censur, vilket har förargat många av Googles anställda men också människorättsaktivister.

Under mötet sade Pichai att affärerna i Kina går segt och är komplicerade. Samtidigt uttryckte han en optimism kring möjligheterna och instämde inte i att Google inte bör vara verksamma i Kina. Pichai hänvisade till sin egen barndom i Indien där multinationella företaget hjälpte till att göra positiva ändringar, och tror att Google kan åstadkomma samma bedrift i Kina.

Googles sökmotor har varit borta från Kina sedan 2010. Beslutet togs av företaget självt som en protest mot Pekings censurkrav och försök att hacka sig in på Gmail-konton som användes av kinesiska människorättsaktivister.

Läs fler artiklar
LÄS MER