Jobbar dubbelt - Jack Dorsey blir chef för både Twitter och Square

Twitter Square
Jobbar dubbelt - Jack Dorsey blir chef för både Twitter och Square

Foto: Flickr

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Idag väntas Jack Dorsey utnämnas till vd för Twitter trots att han redan har samma post på betaltjänsten Square. Hur ska han hinna?

Det är den ansedda techsajten Recode som sent på onsdagskvällen, svensk tid, avslöjade att Twitters medgrundare Jack Dorsey också blir permanent vd för mikrobloggen.

Jack Dorsey hoppade in som tillfällig chef i juni efter att den dåvarande vdn Dick Costolo tvingats bort. Dick Costolo var starkt ifrågasatt av aktiemarknaden efter att användartillväxten i bolaget stannat av. 

Redan när Jack Dorsey då blev tillförordnad vd i bolaget spekulerades det i att han skulle ta över som ordinarie koncernchef. Men kritiska röster, bland annat från flera storägare, höjdes samtidigt för att Jack Dorsey helt enkelt inte hade tid till ett sådant uppdrag. Jack Dorsey är nämligen också vd för betaltjänsten Square som han varit med och startat. Square väntas dessutom börsnoteras inom några månader vilket inte precis kommer att minska Jack Dorseys arbetsbörda.

Men uppenbarligen är inte Jack Dorsey dubbeljobb något problem för vare sig han själv eller styrelsen i de två amerikanska techbolagen. Enligt Recode kan ett tillkännagivande att Jack Dorsey nu blir ordinarie vd i Twitter komma redan under morgondagen. 

Redan innan uppgifterna blivit officiella höjs dock kritiska röster från bland annat aktieägarhåll. En av USA:s framgångsrikaste affärsänglar, Ester Dyson som är storägare i Square, säger i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters:

"Att vara vd är ett heltidsjobb. Den största intressekonflikten kommer helt enkelt bli hur han ska fördela sin tid".

Högt upp på Jack Dorseys dagordning står sannolikt produktutveckling. Han sa själv i samband med den senaste kvartalsrapporten att ”Twitters produktteam behöver rampas upp” och kanske kan en vassare produkt vara nyckeln till att användartillväxten återigen ska ta fart.

Läs mer

Jack Dorsey om bitcoin: "Viktigaste jag arbetat med"

Kriget om USA allt tuffare – Klarnas chans är att ta köksvägen

Allt du behöver veta om megarapporten Svenskarna och internet

Läs fler artiklar
LÄS MER