Sök

Socialdemokraterna erbjöd influencers tusentals kronor för inlägg på Instagram

Sociala medierinfluencers

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Influencers erbjuds pengar för att sprida partipolitik.

Tonläget och debatterna har skruvats upp rejält i takt med att valet kommer allt närmare. I en tid som denna är det viktigare än någonsin för partierna att nå ut med sina budskap.

Att samarbeta med influencers, populära människor med många följare i sociala medier, har idag blivit en självklarhet för många varumärken som vill nå sin målgrupp.

De här personerna kan naturligtvis även ha en stark påverkan på politiken genom sitt inflytande över hundratusentals följare. 

Nu kommer uppgifter om att Socialdemokraterna ska ha erbjudit influencers tusentals kronor för att förmedla partiets politik. Det rapporterar Aftonbladet vars medarbetare ska ha erbjudits 4.000 kronor för att lägga ut en Instagrambild.

Det hela ska ha börjat med att medarbetaren  Mohamed Touzari fick ett mail från influencernätverket Beatly AB där denne erbjöds delta i partiets kampanj rörande bostadsfrågor på Instagram.

Avsändaren uppgav att inbjudan gick ut till ett stort antal influencers som förfrågades om att dela sina erfarenheter kring marknaden och berätta om Socialdemokraternas initiativ Bostadsgarantin.

Kraven för att få de 4.000 kronorna var bland annat att personen skulle vara med på bild samt att inlägget skulle märkas som samarbete och ligga uppe i minst tre månader.

I instruktionerna förbjöds deltagaren från att samarbeta med andra partier ”eller ha uttryckt att du röstar på ett annat parti tidigare, detta för trovärdighetens skull”, skriver Aftonbladet.

Socialdemokraternas biträdande kommunikationschef Juan-Pablo Roa uttalar sig till tidningen.

”Vi är tydliga med att vi inte betalar influencers för att sprida vårt budskap. Vi samarbetar inte heller med influencernätverk” säger Juan-Pablo Roa.

Han poängterar vikten av att samarbetspartners delar partiets värderingar men att de lokala partidistriken agerar självständigt.

Socialdemokraterna i Stockholmsregionen uppger att de inte har några betalda samarbeten med influencers men att nätverk fått i uppgift att se över eventuellt samarbeten.

”Då vi upplever att det finns risk för otydlighet i vem som är avsändare så väljer vi att inte gå vidare med influencer-samarbeten", skriver de i ett mail till Aftonbladet. 

Läs mer