Daniel Ek: “Bra rubriker att ställa oss mot skivbolagen, men…”

Spotify Musikstreaming Musik
Daniel Ek: “Bra rubriker att ställa oss mot skivbolagen, men…”

Foto: TT / Breakit

Tobias Blixt

Reporter

Spotify-chefen Daniel Ek tar bladet från munnen om en av musikindustrins hetaste diskussioner just nu.

På onsdagsmorgonen bjöd Spotify in utvalda svenska journalister till sitt nybyggda huvudkontor i Stockholm. På plats fanns bland annat bolagets grundare och vd Daniel Ek, som från en liten scen svarade på frågor.

En av frågorna som kom upp var relationerna med skivbolagen, bland annat med anledning av att flera stora skivbolagsjättar den senaste tiden sålt aktier i bolaget och spekulationer kring att Spotify kan komma att förvandlas till ett skivbolag, som signar egna artister.

Om Spotify skulle börja skriva exklusiva avtal med artister, och äga rättigheterna, skulle bolaget bli mindre beroende av skivbolagen och de dyra avtalen som det kommer med.

“Vi gör inte deals med artister. Det vi gör är att vi skriver avtal med massa labels och förlag. De dealsen är inte exklusiva”, konstaterade Daniel Ek från scenen.

Daniel Ek förklarade vidare att Spotify vill hjälpa artister och musikbolag att bli stora på Spotify, snarare än att signa egna artister.

Att det finns spekulationer och diskussioner är däremot naturligt, menar han.

“Det kommer alltid att finnas prisdiskussioner, precis som man diskuterar var en produkt ska stå på hyllorna. Men vi har mycket goda relationer och industrin växer. Vi har goda relationer med förlagen.”

Breakit: Hur har skivbolagens aktieförsäljningar i Spotify påverkat relationerna med skivbolagen och förhandlingarna?

“Skivbolagens aktieägande har aldrig påverkat förhandlingarna, eftersom det ofta är huvudbolagen för skivbolagen som håller i aktierna. I Sony Music har exempelvis Sony Corporation, hårdvaruföretaget, pratat om aktieinnehavet. Inte Sony Music. Själva skivbolaget har varit frikopplat från aktierna.”

Breakit: Men någon påverkan har det väl?

“Nej, marginellt. Det har varit marginell påverkan. Den ena gruppen är corporate, vad bolagen gör, och andra gruppen är vad musikbolagen som förhandlar. Blir den som kör musikbusinessen påverkad av aktiekursen? Nej, inte nämnvärt. “

Läs fler artiklar
LÄS MER