Här är svenska bolagen som satsar på röststyrning

Google Ica Röstkommunikation
Här är svenska bolagen som satsar på röststyrning

Samuel Young, asnvarig för Icas innovationshub Icax. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Reporter

I dag släpps Googles röstasstisten på svenska och flera bolag har redan valt att hoppa på den nya tekniken.

Breakit berättade i går kväll att Google är först ut bland tech-bolagen med en röstsassistent på svenska. 

Google skriver i ett pressmeddelande att assistenten är utvecklad med hjälp av maskininlärning och samlar alltifrån expertis inom språkteknologi till funktionalitet från produkter som exempelvis Sök, Youtube, Maps och Kalender.

Google Assistants personlighet och funktionalitet ska vara skräddarsydd för den svenska marknaden, och kan göra allt från att sjunga med i svenska låtar till att förstå att vädret är någonting som svenskar tar på absolut högsta allvar. 

Flera svenska bolag har valt att satsa på funktioner som samarbetar med appen. Breakit har redan tidigare berättat att H&M Home använder tekniken. Men även Ica, SAS, SJ och Sveriges Radio lanserar nu tjänster kopplade till Google Assistant.

”Vi har jobbat med detta under våren och väckt liv i en gammal karaktär från Icas reklam på 70-talet. Vår funktion heter Mon-Ica och genom den kan användarna till exempel lägga till och ta bort saker från inköpslistor och få receptinspiration”, säger Samuel Young, som är ansvarig för Icas innovationshubb Icax till Breakit. 

Ica har tidigare berättat för Breakit att de tror att den här tekniken kommer att slå stort i framtiden.

”Vi tror stenhårt röst som nästa viktiga kanal att finnas på. Google är först ut på svenska och vi ser det som en bra investering i lärande kring hur folk beter sig med den tekniken”, säger Samuel Young. 

För SJ:s del handlar funktionen framförallt om att hjälpa resenärer med trafikinformation. 

”Innan avresa kollar resenärer ofta upp när tåget går eller annan information för sträckan. Då såg vi hur en röstassistent kunde förenkla för dem. Man kan nå informationen i dag, genom att öppna telefonen, öppna appen och sen gå till trafikinformation. Men detta är ett enklare sätt, säger Ida Svensson, ansvarig för digital innovation och verksamhetsutveckling på SJ till sajten Computer Sweden. 

Just nu fungerar svenska Google Assistant bara på Androidtelefoner men inom kort ska den gå att ladda ner som app även till Iphone. I höst lanseras även Googles smarta högtalare på svenska. 

Läs fler artiklar
LÄS MER