THQ Nordics förvärv ger skjuts i omsättningen – resultatet ökar

THQ Nordic spelbranschen Kvartalsrapport
THQ Nordics förvärv ger skjuts i omsättningen – resultatet ökar

Lars Wingefors, vd på THQ Nordic. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Aktien rusar i börsöppningen.

Spelbolaget THQ Nordic redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 207 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (39,7). 

När Stockholmsbörsen öppnade steg aktien direkt med runt 20 procent. 

Nettoomsättningen uppgick till hela 837 miljoner kronor, en ordentlig ökning från de 85,6 som THQ Nordic omsatte samma period förra året. Något som har sin förklaring i de förvärv som bolaget har gjort, där det främst är köpet av Koch Media står för majoriteten av omsättningen.

"Vi hade ett stabilt kvartal trots att inget av våra affärsområden hade någon större release. Vi fortsätter att skapa synergier i koncernen. Till exempel har det mesta av THQ Nordics fysiska distribution i Europa nu flyttats till Koch Media. Den digitala försäljningen av befintliga produkter i vår katalog var god. Nya digitala intäktsmodeller såsom prenumerationstjänster bidrog till koncernens bruttomarginal", säger vd:n Lars Wingefors i rapporten.

I rapporten meddelar de också att de kommer att fortsätta hålla utkik efter fler utvecklare och spel som kan stärka koncernen.

"Vi utvärderar löpande nya intressanta spelutvecklingsprojekt, förvärv och strategiska partnerskap som kan addera betydande långsiktiga värden", säger Lars Wingefors.

Resultatet per aktie uppgick till 0:42 kronor (0:32).

Resultatet efter skatt uppgick till 33,4 miljoner kronor (23,2).

Bolaget meddelade också under morgonen att de har förvärvat den klassiska speltrilogin Timesplitters.

Timesplitters är enligt bolaget allmänt känt som en av det tidiga 2000-talets mest inflytelserika konsolspel, vars tre delar "förtjänade en stor och hängiven krets av fans".

Vad THQ Nordic fick betala för spelserien vill Lars Wingefors inte avslöja.

"Parterna har kommit överens om att inte kommentera det. Det är fantastiskt att ha Timesplitters hemma i koncernen igen", säger han.

"Vi har en historik av att kunna ta hand om varumärken. Just nu är vi bara glada över att ha det in house."

Utöver Timesplitters förvärvades också varumärket och immateriella rättigheter till äventyrs- och science-fictionspelet Second Sight. Både förvärven gjordes genom THQ Nordics helägda dotterbolag Koch Media GmbH.

Transparens: Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER