Sök

Nu släpps Googles röstassistent på svenska

Google

Googles vd Sundar Pichai presenterar Google Assistant på ett event i San Francisco. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Röstassistenter är redan i dag en del av vardagen i många amerikanska hem. Nu lanseras de första på svenska.

Så kallade smarta högtalare och röstassistenter i mobilen har hajpats de senaste åren och Amazon, Apple och Google har alla satsat på att ta fram sina egna produkter.

Än så länge har de inte funnits på svenska men under onsdagen dyker Googles röstassistent Google Assistant upp på den svenska marknaden.

Googles produkt bygger bland annat på kunskap från bolagets sökfunktion och översättningen till olika språk har till stor del skett med hjälp av artificiell intelligens. Den har också utvecklats för att förstå dialekter, uttryck och skämt och i vissa fall undermeningen av den informationen man är ute efter – till en viss grad, skriver Di Digital.

Ett område där man har stora förväntningar på röststyrning är inom e-handel där vissa prognosmakare har spått att den typen av handel ska inbringa så mycket som 40 miljarder dollar om året inom några år.

Men än så länge har det konceptet blivit en flopp. Enligt uppgifter från Amazon har bara 2 procent av de som äger deras röststyrningsassistent använt den för att e-handla.

Användarna frågar hellre om vädret eller använder assistenten för att sätta på musik.

I våras rapporterade Breakit att H&M:s inredningsdel, H&M Home, ska flytta in i Googles röstassistent. Tanken är att användaren ska kunna prata direkt med bolaget genom appen Home stylist och få inredningstips levererat verbalt av roboten.

Även Ariella Rotstein som arbetar med Icas innovationshub Icax sa till Breakit innan sommaren att röststyrning är ett av de områden som ses som intressant för matvarujätten.

Googles röstassistent på svenska släpps först i mobilen men kommer längre fram i höst även att finnas i högtalaren Google home.

Läs mer