Bolåneutmanaren Enkla har ännu inte sålt en enda obligation

Enkla Bolån
Bolåneutmanaren Enkla har ännu inte sålt en enda obligation

Alexander Widegren, vd på Enkla. Bildmontage av Breakit.

Caroline Englund

Reporter

Bolåneutmanaren Enkla saknar finansiering och lanseringen skjuts upp – igen.

Bolaget Enkla vände upp och ned på alla spelregler när de i mars lanserade sitt bolån med en ränta på 0,95 procent bundet över tre år.

Redan första dygnet fick bolaget in ansökningar för tiotals miljarder kronor från konsumenter som ville flytta sina lån.

För att finansiera lånen ska bolaget ge ut en obligation till investerare, men än så länge finns inga pengar på kontot. Planen – att sälja obligationer för 1 miljard kronor innan midsommar – fick skjutas upp.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att bolaget fortfarande inte sålt en enda obligation eller tecknat ett enda bolån med det nya upplägget.

Det har också visat sig att den låga starträntan ersätts av en rörlig ränta på 1,7 procent efter tre år, vilket är högre än vad storbankerna erbjuder.

Bolagets vd Alexander Widedgren säger till tidningen att han kan ge mer besked om framtiden om ungefär en vecka.

“I dag är egentligen första dagen som investerarna kommer tillbaka från sin semester. Mot slutet på veckan eller början av nästa borde vi veta lite mer.”

Han uppger också att bolaget än så länge inte har sålt några obligationer.

“Vi måste kunna garantera konsumenterna att vi kommer att ta hand om dem även när deras bolån hamnar i en obligation. Det var sådana konsumentfrågor vi satt ner med Finansinspektionen under maj och juni vilket försenade lanseringen av obligationsprogrammet”, säger han till tidningen.

Enkla ska också under sommaren ha förhandlat med Konsumentverket och Datainspektionen. 

När Alexander Widegren besökte Breakits trädgård i Almedalen i början av juli sa han att att obligationsprogrammet skulle vara klart lagom till kräftskivan. Hur det blir med det återstår alltså att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER