Så mycket förlorar Mojang-grundaren på modekraschen

The Cords & Co
Så mycket förlorar Mojang-grundaren på modekraschen

Carl Manneh, medgrundare till Mojang, bolaget bakom Minecraft. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

The Cords & Co lämnar ett spår av skulder efter sig.

Happy Socks-grundarna Mikael Söderlindh och Viktor Tell satsade allt på ett kort i sin nya startup. The Cords & Co skulle bygga ett globalt modeimperium, på kläder enbart i manchestertyg.

Men som Breakit avslöjade före sommaren tog försäljningen aldrig fart. I juni skickade bolaget in sin konkursansökan.

Nu står det klart att många som The Cords & Co är skyldigt pengar kommer att gå tomhänta ur konkursen.

Enligt bouppteckningen som blivit klar under sommaren är skulderna långt större än bolagets tillgångar. Bristen i konkursboet uppskattas till omkring 25 miljoner kronor.

Det innebär att enbart fordringsägare med särskild förmånsrätt kan vänta sig någon utdelning i konkursen.

”Det är den bedömning som görs idag på grund av att klädlagret är svårsålt”, uppger Anders Nilsson, konkursförvaltare på Wistrand Advokatbyrå, för Breakit.

The Cords & Co har enligt bouppteckningen 25 miljoner i oprioriterade skulder. Den största är till Handelsbanken, men på listan finns även vissa anställdas löner samt leverantörer. Fraktbolaget UPS, rekryteringsbyrån Apta samt e-handelsbyrån Made People är några av aktörerna som har krav mot konkursboet.

Den enskilt största förlorarna i kraschen är dock The Cords & Co investerare, som tillsammans med grundarna investerat över 80 miljoner kronor i projektet. Mojangs medgrundare Carl Manneh har exempelvis totalt gått in med 32,5 miljoner i bolaget, enligt handlingar från Bolagsverket

Den sista kapitalrundan gjordes så sent som i februari.

Efter den försökte The Cords & Co säkra ytterligare 25 miljoner kronor via crowdfundingsajten Fundedbyme. Men kampanjen avslutades utan att några pengar togs in. I konkursen finns just Fundedbyme nu med som en av fordringsägarna. Den skulden ligger på 125.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER