Här är nyheten alla missade i Paradox-rapporten – vårsatsningen vaporiserad

Paradox InteractivespelbranschenCities Skylines

Ebba Ljungerud, nytillträdd vd för Paradox. Foto: Istockphoto samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spelbolagets stora vårsläpp lyser med sin frånvaro.

Spelbolaget Paradox har gått som en raket på Stockholmsbörsen de senaste åren men på tisdagmorgonen kom en riktigt dyster rapport från bolaget.

Två oannonserade spelsatsningar lades ned under andra kvartalet och vinsten föll rejält. Aktien rasade direkt efter börsöppningen och vid tiotiden hade den gått ned ungefär 13 procent från måndagens stängningskurs.

Men det finns en till faktor som glömts bort i rapporten. Faktorn heter Surviving mars – ett stadsplaneringsspel i rymden. Förhoppningen var att det skulle bli en uppföljare till dundersuccén Cities skylines. Men hur har det egentligen gått med den saken?

Den frågan ger inte Paradox något svar på i rapporten. Surviving mars, var det enda nya spelsläppet bolaget hade under första kvartalet i år, men nämns inte en enda gång i rapporten för andra kvartalet.

Breakit har grävt fram några indikatorer på att spelet är en riktig flopp för Paradox.

Under gårdagen registrerade den inofficiella speltrafikmätaren Steamspy som mest att 823 personer spelade Surviving mars samtidigt. Jämförande siffra för Cities skylines – som släpptes för första gången för tre år sedan – var 11.045.

En annan indikation är recensionerna på spelplattformen Steam. De senaste 30 dagarna har Cities skylines 533 recensioner varav 84 procent var positiva. Surviving mars hade 72 recensioner varav endast 58 procent var positiva.

Dessa siffror är såklart inte samma sak som försäljningssiffror svart på vitt men med tanke på hur stor skillnaden är lär det vara låga odds på att Surviving mars visat sig bli ett riktigt magplask.

Företaget uppger dessutom själv i rapporten att den största delen av intäkterna kommer från fem andra spel.

Paradox har en tydlig strategi för att man inte ska bli beroende av en enskild succé för att hålla sig stabilt men fortfarande spelar de stora succéerna – och uteblivna sådana – en tongivande roll i kvartalsrapporterna.

Andra kvartalet fick man alltså lägga ned två oannonserade spel. Nu är frågan när baksmällan för Surviving mars kommer.

Erik Wisterberg och Tobias Blixt har bidragit till den här artikeln.

Läs mer