Sök

Teslas största analytikerfan: Elon Musks bud är för lågt och omotiverat

Tesla

Foto: TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Tesla-grundaren vill köpa ut sitt eget bolag från börsen – men biter investerarna på erbjudandet?

Nästan en vecka har gått sedan Elon Musk på sitt Twitter-konto utannonserade att han funderar på att köpa ut hela Tesla från börsen. Han skulle i så fall vara villig att betala 420 dollar per aktie för biltillverkaren han själv grundat.

I ryggen har han den Saudiarabiska förmögenhetsfonden.

Nu hävdar den klart mest Tesla-haussande analytikern att affären inte lär gå igenom.

Pierre Ferragu på New Street Research har satt sin riktkurs på 530 dollar per Tesla-aktie – alltså långt över Musks bud och ännu längre från Bloombergs analytikerkonsensus på 325 dollar.

Han hävdar dels att det inte är sannolikt att Elon Musk får med sig sina investerare uppåt om budet måste höjas, samtidigt som de befintliga Tesla-ägarna inte lära acceptera det föreslagna budet.

“Vårt pris reflekterar ett scenario där Tesla blir en framgångsrik premiumtillverkare av samma storlek som BWM och ett framgångsrikt energilagringsbolag. Vi ser uppsidan med det scenariot men det skulle kräva väldigt stort förtroende att betala en premium mot det scenariot i dagsläget”, säger Pierre Ferragu, till Business Insider.

Han menar samtidigt att nuvarande ägare har en mycket mer optimistisk syn på sin investering och sannolikt inte kommer vara nöjda med budet på 420 dollar per aktie.

Pierre Ferragu menar också att beslutet att köpa ut Tesla enbart skulle vara en personlig preferens för Elon Musk och att det inte finns några affärsmässiga fördelar med det.

“Tesla har skalan och hållbarheten som krävs för att vara ett noterat bolag. Även om vi håller med om att bolaget hade gynnats av att vara privatägt längre i sin historia tror vi att värdet av det är borta nu. Vi ser inte en enda greppbar anledning vi kan få in i vår modell som ökar värdet på bolaget om det avnoteras”, säger Pierre Ferragu.

Läs mer