Sök

Han bytte sushi mot hyrcyklar: "Tror att det är mer lönsamt"

Green economyDelningsekonomiCykel

I appen kan användarna se var cyklarna finns placerade. Så här ser det ut i centrala Uppsala. Liyang Wang ligger bakom satsningen.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Entreprenören Liyang Wang bytte 6 restauranger mot 2500 cyklar. Nu satsar han på billig uthyrning via en app i svenska storstäder.

Den här artikeln publicerades första gången den 18 augusti 2018. Innan explosionen av elsparkcyklar. Under 2018 omsatte Liyang Wang 2 miljoner och gjorde ett minusresultat på 225.000 kronor.

Flera tusen cyklar som utan förklaring dykt upp i centrala Stockholm och Uppsala den senaste veckan har förbryllat allmänheten. Tidningen Mitt i Stockholm skriver till exempel att ”Trafikkontoret känner till saken men inte verkar veta vilka som ligger bakom och hänvisar till polisen.”

Breakit har nu pratat med mannen bakom satsningen. Han heter Liyang Wang och är en 45-årig entreprenör som bor på Värmdö utanför Stockholm.

Liyang Wang har de senaste tio åren drivit sex sushirestauranger genom bolaget Green economy AB. Men under förra sommaren bestämde han sig för att byta bana och inriktning på bolaget.

”Det finns för många sushirestauranger just nu och det är svårt att tjäna pengar på det. Men alla svenskar tänker på miljön, därför tror jag att cykeluthyrning kommer att gå bra här”, säger han till Breakit och förklarar varför han tror att cykeluthyrning är framtiden.

"Det är bättre om fler cyklar istället för att ta bilen och det är mer hållbart om fler delar på en cykel", säger han.

Liyang Wangs satsning liknar den singaporianska cykeldelningstjänsten Obike som under 2017 etablerade sig på ett stort antal marknader runt om i världen – men nyligen gick i konkurs. 

Startskottet för Obikes verksamhet i Sverige och Stockholm gick den 16 november förra året, men redan 12 januari var den över.

Green economys cyklar, som kallas för EU-bikes, kan precis som Obike-cyklarna hyras via en app. Cyklarna innehåller en GPS som avgör hur mycket kunden ska betala. Låsen öppnas med hjälp av mobiltelefonens kamera och en QR-kod.

Skillnaden från den konkursdrabbade konkurrenten är, enligt Liyang Wang, att Green Economics cyklar är billigare att hyra. Priset ligger på 5 kronor per halvtimme som de används.

De första tio gångerna som en användare cyklar är det dessutom gratis.

Liyang Wang, som under de senaste åren sålt sina sushirestauranger, säger till Breakit att han går in i den nya verksamheten med eget kapital men att han även "samarbetar med en kompis i Kina" som bland annat hjälpt honom med importen av cyklarna. Däremot tror han på extern finansiering framöver.

”Det är många som är intresserade” säger han.

När når du lönsamhet?

”Om varje cykel hyrs ut 2-3 gånger per dag når vi lönsamhet. Jag tror att det händer redan under nästa år.”

Enligt Liyang Wang har Green economy AB 5 anställda i dag. Planen är att expandera i fler svenska städer och på sikt även lansera tjänsten i andra europeiska länder.

Green Economys årsredovisning för 2017 har ännu inte lämnats in till bolagsverket men 2016 omsatte bolaget, som då satsade på restaurangverksamhet, 2,7 miljoner kronor och gjorde en förlust på cirka 156.000 kronor.

Läs mer