Jag har jobbat hela sommaren – här är allt du missat från stranden

Watty Universal Avenue Tech
Jag har jobbat hela sommaren – här är allt du missat från stranden

Bilden är ett montage. Foto: Press / TT / Istock

Tobias Blixt

Reporter

De hetaste nyheterna under semestern.

Semesterperioden är över och den här veckan är det många som återvänder till jobbet igen. Möjligen känner du dig något förvirrad och bortkopplad från verkligheten fortfarande? Den känslan ska vi snart åtgärda med den här texten där vi samlat några av de hetaste nyheterna från sommaren, allt för att du ska kunna imponera på kollegorna vid kaffemaskinen.

# Tungt fall för Facebook.
Vi kan börja med Facebooks kvartalsrapport, den blev en supersnackis under slutet av juli på grund av det enorma börsraset som följde. Hela 1000 miljarder kronor gick upp i rök när aktieägarna visade sitt missnöje. Här förklarar vi vad som hände.

# Fullt upp för EQT Ventures.
Facebook i all ära, men det är inte bara på andra sidan Atlanten som det händer spännande saker på sommaren. Hemma i Sverige har vi bland annat rapporterat om en hel del nyheter där Hjalmar Winbladhs EQT Ventures är den gemensamma nämnaren.

De har bland annat investerat 240 miljoner kronor i Bimobject, startupen som ska revolutionera byggbranschen med sina smarta digitala ritningar. Samtidigt som EQT Ventures investerat i Bimobject så försattes Aifloo, ett företag som riskkapitalbolaget backar, i konkurs. Något som i samma veva ledde till att ena grundaren i företaget anklagade EQT Ventures för “bolagskapning” och har polisanmält bolaget. Vi kunde också avslöja att EQT Ventures har lämnat Hjalmar Nilssonnes hajpade startup Watty.

# Snaskiga siffror visar verkligheten.
Under sommaren får vi också in många dokument som visar hur det verkligen går för många av företagen i Sverige. Handlingar som bland annat avslöjat att säljtech-bolaget Universal Avenue säkrat finansieringen året ut, efter att förlusten i bolaget vuxit till 48 miljoner kronor under 2017.

Vi kunde visa att Happy Plugs, kända för sina färgglada hörlurar, omsatte långt under förväntat samtidigt som de tappade rutinerade vd:n Christina Tillman.

Ett annat företag som hade ett intressant 2017 var fintech-bolaget Qapital. De har tagit fram en sparapp som ska göra det enklare och roligare att spara pengar. Trots sitt syfte så vet de ändå hur man spenderar pengar, de brände hela 154 miljoner förra året.

# Elon Musk på djupt vatten.
Den som hänger på Twitter är har antagligen full koll på Elon Musks senaste utspel om att köpa ut Tesla från börsen vid 420 dollar. Med sin tweet lyckades techpionjären sätta många bollar i rullning. Först rusade aktien, sedan blev den handelsstoppad och nu verkar det som att företaget riskerar miljardböter.

# Daniel Ek kan köpa många glassar i sommar.
Vet ni vad Daniel Ek gjorde när ni andra låg på stranden? Han sålde sina första aktier i Spotify sedan noteringen tidigare i år. 

# Boken som fortsätter att vara en snackis.
Som avslutning kan vi också tipsa om att boken Omgiven av idioter av Thomas Erikson sågats längs fotknölarna av en rad experter. Boken är en av de mest populära i Sverige just nu och kritiken har tillsammans med författarens egna svar varit en riktig snackis i sommarvärmen.

Läs mer

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt avslöjar sina hetaste placeringar – här är techbolagen du ska äga på börsen

"Go big or go home" är INTE det enda sättet att bygga bolag

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER