Svenska Fingerprints teknologi i Googles nya telefoner

Fingerprint Cards Google Nexus
Svenska Fingerprints teknologi i Googles nya telefoner

T.v: En av telefonerna som kommer använda Fingerprints teknologi, Foto: Flickr/TechStage. T.H: Jörgen Lantto, vd på Fingerprint Cards

Jonas de Lange

Reporter

De nya Google telefonerna som presenterades i går kommer nu att använda sig av svenska Fingerprint Cards fingeravtrycksensorer.

Tidigare idag skrev vi om Googles nya telefoner som presenterades igår. Det som inte avslöjades då var att det är svenska Fingerprint som levererar fingeravtrycksensorerna som kommer att finnas på telefonernas baksidor.

Sensorerna kan bland anant användas för att låsa telefonen istället för en pinkod eller för att bekräfta betalningar med Googles nya plånboksapp Android Pay. Redan i April berättade Google och Fingerprint att den nya versionen av operativsystemet Android, Android Marshmallow, kommer att öppna sensorns funktionalitet för alla appar. Men nu inleder de alltså ett direkt samarbete även på hårdvarusidan.

Nexussamarbetet är inkluderat i Fingerprint Cards tidigare omsättningsprognos på 2,5 miljarder kronor som vi har rapporterat om. På intäktssidan är det därför en mindre nyhet på kort sikt.

“Telefonerna släpps såpass sent på året så för det här året gör det inte så stor skillnad. Men eftersom så många telefoner släpps under slutet av 2015 är detta en av anledningarna till att vi tror att marknaden kommer att växa ännu mer i 2016”, säger bolagets vd Jörgen Lantto.

Det måste ända anses som ett styrkebesked att Fingerprint landar ett av världens främsta teknikbolag som kund.

“Det släpps hela tiden nya telefoner med våra sensorer. Det här är bara ett bevis på det vi har sagt att det här kommer bli standard. Sedan är det såklart kul för oss att penetrationen ökar”, säger Jörgen Lantto.

Läs fler artiklar
LÄS MER