Voi Technology planerar delningstjänst för elscooter – backas av Vostok New Ventures

Vostok New Ventures Voi Transport
Voi Technology planerar delningstjänst för elscooter – backas av Vostok New Ventures

Foto: Istockphoto.com / Skärmklipp

Tobias Blixt

Reporter

En ny delningstjänst för elscootrar är på väg att lanseras i Sverige.
Men grundarna lägger locket på.

På andra sidan Atlanten har elscootern tagit över gatorna i många amerikanska städer. På vissa ställen har det hajpade färdmedlet till och med skapat så mycket irritation att de har förbjudits helt. 

Aktörer som Bird, Lime och Spin – som låter användare hyra elscootrar med hjälp av en app – har seglat upp som de stora spelarna på marknaden.

Nu verkar det som att en svensk uppstickare är på väg att ge sig in i matchen. Voi Technology heter det svenska bolaget, och bakom företaget hittar vi KTH-killarna Adam Jafer och Filip Lindvall tillsammans med SSE Business Labs vd Douglas Stark samt Fredrik Hjelm, grundare av Guestit.

Än så länge väljer Voi att lägga locket på om projektet, men Breakit kan avslöja att de redan har en rad tunga namn kopplade till satsningen.

Enligt handlingar från Bolagsverket har Voi nyligen beslutat om en riktad nyemission där det svenska riskkapitalbolaget Vostok New Ventures tecknat aktier genom kvittning. Vostok New Ventures har tidigare investerat i svenskgrundade Avito och den franska taxitjänsten Blablacar. I samband med investeringen i Voi går dessutom investerarprofilen Per Brilioth och Keith Richman in som ledamöter i bolagets styrelse.

Utöver Vostok ingår också Eric Finnås och Erik Segerborg, två namn med koppling till den svenska miljardsuccén Avito, i den riktade nyemissionen. Erik Segerborg lämnade Avito förra vintern för en roll som strategi- och marknadschef på Hemnet.

Enligt handlingarna på Bolagsverket är det totalt nästan 10 miljoner kronor som kvittas mot nya aktier.

Att det är just en delningstjänst för elscootrar som bolaget ska syssla med avslöjas dels av bolagets än så länge ganska barskrapade hemsida, samt av företagets platsannonser både på hemsidan och Linkedin.

“Vårt mål är att skapa ett system av eldrivna scootrar kring stadskärnor för att erbjuda ett prisvärt, hållbart och spännande sätt att pendla, samtidigt som vi hjälper människor att minska sina koldioxidutsläpp och städer att ha ett mer hållbart transportnät”, står det på företagets hemsida.

Breakit har sökt Voi Technology som valt att inte kommentera några uppgifter.

Läs fler artiklar
LÄS MER