Sök

Startups kommer att stjäla två tredjedelar av bankernas vinster

KlarnaMondidoBank

Breakit

Breakit

Digitaliseringen riskerar att göra banksektorn till förlorare. Enligt en ny rapport från McKinsey beräknas storbankerna förlora två tredjedelar av vinsten till fintechbolag som Izettle och Klarna.

Den globala banksektorn har återhämtat sig sedan 2009. De svenska storbankerna har aldrig gått bättre och tjänade tillsammans över 100 miljarder kronor före skatt 2014, skriver Bloomberg News.

Men i konsultfirman McKinseys årliga rapport målas fintechbolag upp som ett hot mot fortsatt framgång. Tjänster som Klarna, Izettle och Mondido kan erbjuda tjänster till ett billigare pris än den traditionella banken.

Enligt rapporten beräknas de här digitala produkterna kosta banksektorn två tredjedelar i vinster.

Konsultfirman skriver i rapporten att bankerna måste välja om de ska ge sig in i leken och utveckla sina egna tjänster och produkter, eller nöja sig med att bara vara en lånefinansiär.

Philipp Härle som har varit med och skrivit rapporten, säger att de flesta techbolag är inriktade på de mest lukrativa delarna av bankens kundrelationer.  

“De flesta bolag vill inte bli en bank. De vill tränga in sig emellan kunden och banken och sno åt sig det bästa,” säger han.

Läs mer