Google fortsätter utmana Apples hårdvara - förutom på klockorna

Chromecast Nexus Nexus 5X Nexus 6P Google Cast for Audio Pixel C Ipad Pro
Google fortsätter utmana Apples hårdvara - förutom på klockorna

Googlechefen Sundar Pichai under gårdagens event. Foto: TT-Bild/AP/Tony Avelar

Jonas de Lange

Reporter

Alla förväntningar infriades på Googles septemberevent igår. Men det stannade också där.

Samtliga prylar som visades upp på eventet hade läckts ut i förväg med antingen hårdvaruspecifikationer, bilder eller både och.

Det ska ändå sägas att de två telefonerna som visades upp, Nexus 6P och 5X, verkar riktigt vassa. Den största modellen kommer, i alla fall på pappret, att kunna ta upp kampen med Apple och Samsung (även om det såklart blir svårt för Google att övertyga Applefans om att deras telefon går att använda överhuvud taget).

Intressanta var även de nya Chromecastarna som vi också skrev om före eventet. Det hade redan innan ryktats om en ny funktion som skulle göra castningen snabbare och koppla upp till telefonen mer eller mindre ögonblickligen när man trycker på knappen. Det görs alltså med den nya funktionen fast play. Den kommer att på förhand försöka förutspå vad du vill streama på din TV eller stereo och börja buffra innan du ens har klickat på castknappen.

Som vi redan har skrivit om kommer Chromecasten och den nya Google Cast for Audio att stödja Spotify. I det fallet skulle fast play-funktionen till exempel kunna göra att man kan gå från att lyssna i sina hörlurar till att fylla vardagsrummet med musik utan att musiken pausas.

Hur bra funktionen funkar återstår dock att se.

På eventet presenterades även Googles nya läsplatta Pixel C som i mångt och mycket påminner om Microsofts Surface Pro och Apples Ipad Pro. Med en stark processor och en skärm med riktigt hög processor kan den bli en riktigt stark utmanare. Dessutom ligger den med sin något mindre skärm i en prisklass strax under Microsofts läsplatta och kostar nästan hälften av en Ipad Pro. Då är det förvisso tal om amerikanska priser men det kan ändå vara en pekpinne för hur det kommer att se ut i Sverige.

Någon Nexus Watch har man dock ännu inte sett och frågan är om det kommer dyka upp alls. Google har än så länge valt att låta andra hårdvaruleverantörer göra sina klockor separat och inte inleda något samarbete i stil med sina telefoner.

Läs fler artiklar
LÄS MER