Sök

Undersökning: Vanligt med sexism när kvinnor söker kapital

StartupsKvinnorTech

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Dessutom stor skillnad mellan vita och icke-vita kvinnor.

Det har gått ungefär nio månader sedan #MeToo slog till med full kraft. Rörelsen svepte fram över världen med röster från kvinnor som vittnade om omfattningen av sexuella trakasserier i samhället.

Breakit publicerade under oktober flera undersökningar om jämställdheten (eller avsaknaden av den) i tech-Sverige. Vi lyfte fram rösterna från flera svenska techprofiler som fick berätta om sina upplevelser, liksom fakta om mansdominansen inom techbolag och riskkapitalbolag i Sverige.

Nu har techkonferensen och -sajten The next web publicerat en ny undersökning om arbetsklimatet för kvinnliga grundare, investerare och anställda inom startups från Europa. Undersökningen kommer från den idéella organisationen Women who tech och bilden som lyfts fram är allt annat än uppmuntrande.

Av 99 deltagare svarade 58 procent att de hade upplevt någon form av trakasserier. Samma siffra för icke-vita kvinnor var 75 procent. Dessutom svarade 24 procent av de tillfrågade kvinnorna att de upplevt sexuella trakasserier från investerare, klienter, anställda eller journalister.

Men det är inte bara på arbetsplatsen som olika typer av könsdiskriminerande trakasserier har varit vanligt förekommande. Undersökningen visar också att det är vanligt att kvinnliga grundare behandlas annorlunda när de söker kapital till sina företag.

Totalt svarade 47 procent av grundarna att de hade behandlats annorlunda av investerare på grund av sitt kön. Återigen ökade den statistiken för icke-vita kvinnor där 67 procent uppgav att de behandlats annorlunda.

Hela 30 procent av de tillfrågade svarade att de blivit tillsagda att de hade haft en större chans att få kapital om de varit, eller haft med sig, en manlig grundare. Ingen brist på kompetens där alltså, bara fel kön.

Undersökningen visade också att 11 procent hade blivit antastade, att investerare hade rört vid dem olämpligt eller att de hade blivit föreslagna sex.

“Jag har känslan av att det tog mig längre tid att resa kapital som kvinna, hade jag varit man hade jag tagit in 50 procent mer”, sa en kvinna i undersökningen enligt The next webb.

83 av de 99 tillfrågade kvinnorna var grundare av startups i Europa.

Läs mer