Sök

Näktergal ska bli bolaget bakom de nya bolåneutmanarna

NäktergalBolånDigitalisering

Teamet bakom Näktergal. Foto: Press / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Har avtal med Alma bolån och ytterligare samarbeten är på väg.

Det senaste halvåret har storbankerna fått allt fler utmanare att förhålla sig till på bolånemarknaden.

En är Enkla, som tog i från tårna när de gick ut med att de skulle erbjuda bolån till en ränta på 0,95 procent.  Avanza/Stabelo, Hypoteket och Alma Bolån är andra bolag som har gett sig in i kampen om bostadköparnas pengar.

Det sistnämnda bolaget, Alma Bolån, planerar att börja låna ut pengar under hösten och bakom deras bolån döljer sig en doldis. 

Näktergal började som en plattform för blancolån, men när bolånemarknaden skulle öppnas upp för nya aktörer såg de en chans att ta en del av kakan.

“Vi såg direkt en marknadsmöjlighet att styra om vår plattform för bolån. Eftersom det inte har dykt upp några nya bolåneutmanare på länge fanns bara bankernas gamla legacysystem. Vi satt där med vårt nya system som kunde användas”, säger Erik Bennerhult, teknikchef på Näktergal.

“Det är också spännande att hålla på med bolån. Vi kan göra nytta och sänka bolånen för många människor.”

Näktergal har hittills tagit in 2 miljoner kronor i en investering från Uttran Invest. Under hösten är planen att bolaget ska ta in ytterligare 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sitt system. Dessutom räknar de med att ha minst en bolånekund till innan årets slut.

“Vår ambition är att ha hälften av utmanarna i bolånemarknaden”.

”Vi kommer att gå plus på den lilla delen vi redan har. Men vår ambition är inte att gå lite plus utan att bli plattformen bakom utmanarna och ändra spelplanen för bolån",  säger Erik Bennerhult.

Några av konkurrenterna på marknaden är Tieto och Stoer. Den sistnämnda tog förra hösten in fyra miljoner för att utveckla sin tjänst.

Näktergal har ännu inte kunnat ge ut några bolån genom sin plattform eftersom Alma Bolån väntar på godkännande från Finansinspektionen. Samtidigt har bolaget kvar sin verksamhet för blancolån.

Under 2017 omsatte Näktergal 5 miljoner kronor och gick med 25.000 kronor i förlust, vilket kan jämföras med 2016 då bolaget omsatte 4,4 miljoner kronor och levererade en vinst på 243.000 kronor. 

Läs mer