Schibsted satsar på appen som vill revolutionera bostadsmarknaden

Habity Appar Bostadsbristen
Schibsted satsar på appen som vill revolutionera bostadsmarknaden

Habity-grundarna Marcus Abler och Fredrik Rimmius.

Towe Boström

Reporter

Habity fyller på kassan för att överblicka bostadsmarknaden och dess tjänster.
"Det går att skapa en bättre bostadsmarknad genom digitala förutsättningar”, säger medgrundaren Marcus Abler.

Appen Habity marknadsför sig som ”ditt hems digitala kompis” med målsättning att täcka hela bostadsmarknaden och tjänster kopplade till den. 

Bolaget, som grundades 2017 av Marcus Abler och Fredrik Rimmus, låter dig logga in med BankID för att överblicka bostäder och kostnader kopplade till ditt hem. Det gäller både bostadsrätter och hyresrätter. 

”Vi har byggt en plattform där du hittar 5,5 miljoner bostäder i Sverige, oavsett om de är till salu eller inte. Det går att skapa en bättre bostadsmarknad genom digitala förutsättningar”, säger Marcus Abler.

Genom appen kan du exempelvis överblicka bolån och boka servicetjänster till hemmet genom en digital assistent. Du kan även klicka i om din bostad är till salu eller om du är intresserad av bud.

Habity, som lanserades i april i år, har sedan starten backats av ett tungt gäng. Bland investerarna återfinns exempelvis riskkapitalbolaget Wellstreet, EQT Ventures Ted Persson och Airbnb-toppen Tony Högqvist.

Nu har även Schibsted investerat i Habity. Marcus Abler menar att mediejätten kommer att utgöra en bra partner i den kommande utvecklingen. 

"Vi kommer att ha nytta av deras insikter och erfarenhet av att bygga starka digitala konsumentprodukter". 

Parterna har inte offentliggjort summan men enligt uppgifter till Breakit rör det sig om nästintill ett åttasiffrigt belopp. 

Pontus Ogebjer, investerare hos Schibsted, beskriver Habity som en spännande produkt.

“Habity har en spännande vision om vad de vill åstadkomma för en framtida bostadsmarknad", säger han.

Pengarna från Schibsted  ska användas till att fortsätta bygga produkten och accelerera tillväxt. I dagsläget består det operativa temat av tre personer som nu ska växlas upp. 

Habity befinner sig fortfarande i ett tidigt stadie och lockar i nuläget ett par tusen användare, samtidigt har ett 40-tal mäklarfirmor anslutit sig till appen. 

Flera av de större storbankerna är i dagsläget integrerade mot appen.

Affärsmodellen går ut på att Habity tar en viss procent av de transaktioner som genomförs kopplade till tjänsterna på plattformen. Hur modellen mot mäklarna ska se ut är ännu inte officiellt.  

Den nya ägaren Schibsted har gått in i en rad konsumenttjänster som låneplattformen Bynk och äger sedan tidigare tjänsteförmedlaren Servicefinder. 

Marcus Abler håller med om att Habity utgör en konkurrent till starka och etablerade aktörer som Servicefinder, Offerta och Hemnet.

Han ser dock möjligheter att knipa marknadsandelar genom ett helt nytt koncept och menar att Habity paketerar samman den här typen av bolag på ett helt nytt sätt. 

”Vi gör inte samma sak som de gör och jämför oss inte med dem, vi bygger ett ekosystem kring hela bostadsmarknaden". 

Marcus Abler menar att dagens bostadsmarknad är är dysfunktionell och att digitaliseringen lyser med sin frånvaro.

"Vi räds inte för att omkullkasta gamla sanningar för att skapa nya fantastiska möjligheter för både hemmen och framtidens yrkesverksamma inom branschen”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER