Sök

Från doldisar till techstjärnornas favoriter – så går det för Werlabs

WerlabsBlodprovÅrsredovisningar

Cristina Stenbeck, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt Sofia Ek, gift med Daniel Ek, är några av investerarna i Werlabs. Foto. TT/Istock/Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

”Möjligheterna är enorma”.

När Breakit skrev om Werlabs första gången 2015 var det ett doldisbolag med stora ambitioner.

Grundaren och allmänläkaren Rickard Lagerqvist (som nu har lämnat för att starta en psykologtjänst i mobilen) märkte att det fanns ett stort intresse bland patienterna att få veta mer om sina blodprover, och så var idén född.

Året därpå växte omsättningen med 230 procent och bolaget tog in 31 miljoner i riskkapital. Förra året tog bolaget in ytterligare 60 miljoner kronor.

Och nu har Werlabs blivit något av tech-miljardärernas favoritbolag. Med på investerarlistan finns bland annat namn som Cristina Stenbeck, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander, Uber-investeraren Khaled Helioui samt Sofia Ek, gift med Spotify-grundaren.

Enligt bolagets vd Will Stoddart finns det planer på att ta in ytterligare kapital framöver.

Varför är ni så populära bland miljardärerna?

“Många av de som har investerat i Werlabs har själva drivit bolag framgångsrikt. Nu vill de använda sina kunskaper inom hälsosektorn, eftersom det är ett område med stor tillväxtpotential".

"Sedan är många också av den uppfattningen att landstingen inte kommer kunna erbjuda förebyggande vård inom någon överskådlig framtid. Man tror att den typen av satsningar måste komma från annat håll”, skriver han i ett mejl till Breakit. 

Nu står det också klart hur det gick för bolaget förra året. Riktigt lika stor tillväxttakt som 2016 blev det inte. Däremot dubblade Werlabs omsättningen, som landade på 35,5 miljoner kronor.

Samtidigt ökade också förlusterna kraftigt, från 16 miljoner kronor till 43,6 miljoner. Enligt Will Stoddart har bolaget främst lagt pengar på produktutveckling och nyanställningar. Bolaget har vuxit från 19 till 35 anställda under året.

Bolaget har därmed ganska rejält sprungit om främsta svenska konkurrenten Blodkollen, som dock också dubblade omsättningen till 3 miljoner förra året och gjorde en vinst på 42.000 kronor.

Just nu bygger Werlabs bland annat upp verksamhet i England. En av de svåraste och mest fragmenterade marknaderna i Europa, enligt Will Stoddart.

“Men när infrastrukturen väl är på plats är möjligheterna där enorma", säger han. 

Läs mer