Sök

Stockholm kvalar in på ny global tech-topplista

Edtech Sweden

Foto: Istock

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Edtech har fört lite av en tynande tillvaro i Sverige - tills nu?

Stockholm brukar komma relativt högt sett till sin storlek när världens startup-städer ska listas.

En sådan rapport är till exempel den som Startup Genome tar fram. I årets rapport lyfter bolaget bland annat spel, fintech och cleantech som områden där Stockholm är starkt. Samt att en styrka är att svenska techbolag gärna satsar på den globala marknaden direkt. 

Men när det kommer till teknik på utbildningsområdet, så kallad edtech, har Sverige inte utmärkt sig trots att det är en av de snabbast växande marknaderna globalt.

I Genomes rapport är Stockholm inte med på listan bland de intressantaste städerna för edtech. Paris är den enda staden i Europa som kvalar in.

Men nu har det globala utbildnings- och vc-bolaget Navitas Venture gjort en annan bedömning, och rankar Stockholm som världens tionde bästa stad för edtech.

Bolaget brukar ta fram olika rapporter kring utbildning, men det här är första gången som man rankar olika regioner.

I rapporten mäter Navitas bland annat antal bolag som finns, tillgång till kapital, ekosystem i form av organisationer, marknadsplatser eller inkubatorer, statligt stöd samt kvaliteten på utbildningssystemet i helhet.

Den bästa staden för edtech är enligt bolaget Peking, följt av Silicon Valley och New York. De enda städerna i Europa som kvalar in före Stockholm är London och Paris, medan Berlin hamnar på en tolfte plats.

“Det är otroligt roligt att Stockholm väljs ut som en av de mest intressanta städerna för edtech i ett globalt sammanhang. Detta trots att vi inte sett de stora pengarna eller värderingarna ännu”, säger Jannie Jeppesen, vd på branschorganisationen Swedish Edtech Industry i ett uttalande.

Så här ser listans topp tio ut:

1. Peking

2. Silicon Valley

3. New York

4. Boton

5. London

6. Shanghai

7. Bangalore

8. Paris 

9. Tel Aviv

10. Stockholm

Läs mer