Natural Cycles utreds för Facebook-annons i Storbritannien

Natural Cycles Preventivmedel Vård
Natural Cycles utreds för Facebook-annons i Storbritannien

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Utöver Läkemedelsverkets utredning om oönskade graviditeter granskas Natural Cycles även för reklam i Storbritannien.

Natural Cycles har skapat en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet.

Bolaget, som grundats av paret Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, plockade in en kvarts miljard kronor i slutet av förra året. 

Under året har p-appen dock skakats av flera anmälningar om att kvinnor blivit oönskat gravida vid användningen. Läkemedelsverket, som hanterar anmälningarna, förväntas komma med beslut efter sommaren. 

Natural Cycles grundare har tidigare uttalat sig om att antalet fall inte är överraskande med tanke på appens popularitet, samt att antalet är under förväntade nivåer. 

Nu rapporterar brittisk media att Advertising Standards Authority (ASA), den brittiska motsvarigheten till reklamombudsmannen, startat en utredning av Natural Cycles. 

I fokus står en Facebook-annons som publicerades under förra året. The Guardian skriver att tre anmälningar inkommit där bolaget anklagas för att ha framfört påståenden i annonsen som uppfattats som missledande och dåligt underbyggda. P-appen har beskrivits som högst tillförlitlig och ett klinisk testat alternativ till andra preventivmedel. 

”Vi kräver robust dokumentation från vilket företag som helst för att stödja ett sådant påstående”, säger en talesperson för ASA. 

Raoul Scherwitzl, medgrundare av Natural Cycles, berättar för Metro UK att de har kontakt med ASA i fallet som pågått under året. Han uppger vidare att Facebook-reklamen visades under en kortare period och sedan inte återkommit. 

”Vi kan styrka att varje annons går igenom en strikt process för godkännande, som kräver att informationen backas av kliniska bevis”, säger Raoul Scherwitzl. 

ASA har ännu inte fattas beslut i frågan. 

I juni kunde Breakit berätta att Natural Cycles ökar omsättningen men fortsätter att gå med förlust. 

”Jag är väldigt nöjd med utvecklingen", kommenterar Raoul Scherwitzl resultatet. 

Breakit har sökt Natural Cycles. 

Läs fler artiklar
LÄS MER