Daniel Wellington förlorade rättstvist mot Ur och Penn – fick igenom överklagan

Daniel WellingtonRättprocesserKlockor

T.h: Filip Tysander, grundare av Daniel Wellington. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Rond två mellan Filip Tysander och smyckeskedjan.

Filip Tysanders succébolag Daniel Wellington har sedan mitten av april varit i en rättstvist med klock- och smyckeskedjan Ur och Penn. Bakgrunden till tvisten är en stämningsansökan där Daniel Wellington anser att smyckeskedjan har kopierat deras populära klocka till designen för den egna klockan William Gregor.

En månad efter företagets stämningsansökan var målet avgjort och Daniel Wellington förlorade mot Ur och Penn.

"Eftersom domstolen anser att DW-klockan saknar upphovsrättsligt skydd kan Daniel Wellingtons talan inte vinna bifall. Käromålet ska alltså avslås. Daniel Wellington ska som förlorande part ersätta Ur & Penn för dess rättegångskostnad" skrev Patent- och marknadsdomstolen då.

Sedan dess har Daniel Wellington valt att ansöka om prövningstillstånd, en överklagan som nu har beviljats. Det innebär att fallet kommer att prövas i den högre instansen Patent- och marknadsöverdomstolen, skriver Di Digital.

Enligt sajten nämner lagmännen inga skäl till varför överklagan accepterats. Däremot ska Daniel Wellingtons advokater ha krävt att delar av rättegången ska tas om med nya förhör.

Sedan tidigare har Breakit rapporterat om att klockmärket dessutom har ett något annorlunda tillägg i sin stämningsansökan. De kräver nämligen att Ur och Penn ska gå ut i sociala medier som Facebook och Instagram och informera om upphovsrättsintrånget med sponsrade annonser, om smyckeskedjan förlorar i rätten.

Kostnaden för rättegången är just nu uppe i 660.000 kronor.

Daniel Wellingtons senaste årsredovisning visade att företaget omsatte 2,4 miljarder kronor under förra året. Samtidigt sjönk vinsten något från 961 miljoner kronor under 2016 till 901 miljoner förra året.

Läs mer