Sök

Stenbeck har sålt i Kinnevik för 200 miljoner

Kinnevik

FOTO: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Pengarna ska betala av lån.

Verdere Sarl, det bolag i Luxemburg som kontrolleras av Cristina Stenbeck, har den 24-25 juli sålt 663.000 B-aktier i Kinnevik.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista där försäljningen är registrerad på Cristina Stenbeck och det bekräftas för Nyhetsbyrån Direkt av Mikael Holmberg som är vd för Verdere.

Försäljningen gjordes till kurser kring 300 kronor och inbringade därmed cirka nästan 200 miljoner kronor. Det kapitalet ska gå till att minska belåningen i Verdere, säger Mikael Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

"Försäljningen är gjord för att Verdere ska bli skuldfritt, så betala tillbaka lån i extern upplåning. Styrelsen anser att det är bättre att Verdere är skuldfritt", svarar Mikael Holmberg på frågan varför ägarbolaget avyttrat aktier.

Han bekräftar att Verdere är helt skuldfritt efter den nu aktuella transaktionen. Inga ytterligare försäljningar är planerade. Mikael Holmberg kan på rak arm inte säga när Verdere senast sålde aktier i Kinnevik, men påpekar att det har hänt tidigare.

Verdere ägde cirka 12 miljoner A-aktier och 7,3 miljoner B-aktier i Kinnevik i slutet av juni, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning. Cristina Stenbeck kontrollerar drygt 70 procent av Verdere, resten ägs av en amerikansk trust där Cristinas Stenbecks bortgångna bror Max Stenbeck tidigare var förmånstagare.

Familjen Stenbeck äger Kinnevik-aktier även via bolaget Camshaft.

Läs mer