Facebooks aktie faller fritt när USA-börserna öppnar

Facebook Facebook.com Sociala medier
Facebooks aktie faller fritt när USA-börserna öppnar

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Tobias Blixt

Reporter

Årets kursuppgång raderad.

Facebook backade kraftigt när USA-börserna öppnade på torsdagen efter bolagets rapport som lades fram efter stängning på onsdagskvällen svensk tid. Efter cirka 10 minuters handel hade aktien backat nästan 18 procent.

Det som framför allt tynger är bolagets prognos om att intäktstillväxten kommer att fortsätta att avta under andra halvåret. Här kan du läsa mer om varför det går så dåligt.

Årets kursuppgång raderas i princip i och med torsdagens fall.

I rapporten framkom det även att Facebooks aktiva användare per månad minskat för första gången någon, enligt Bloomberg News.

Efter rapporten sänkte Morgan Stanley sin riktkurs för Facebook till 185 dollar, från tidigare 215 dollar.

"FB guidade implicit för en intäktstillväxt om 34 procent och 26 procent för de tredje respektive fjärde kvartalen. Vi hade räknat med 40 procent och 39 procent", skrev investmentbanken, samtidigt som de betonade att Facebook fortfarande har den bästa lönsamheten av alla annonsplattformar.

För Mark Zuckerberg personligen innebär det att nästan en femtedel av hans förmögenhet försvunnit. Samtidigt höjs krav från ägaren Trillium Asset Management på att Zuckerberg ska lämna sin roll som styrelseordförande.

Läs fler artiklar
LÄS MER