Klart: Jay-Z sätter punkt för Aspiros misslyckade börskarriär

Aspiro

Breakit

Hiphopstjärnan Jay-Z bud på Aspiro nådde framgång efter att aktieägare som representerar mer än 90 procent av aktierna i bolaget accepterat budet. Det rapporterar Reuters.

En talesman för Project Panther Bidco, ett bolag som ägs av den 45-årige rapparen, säger att alla villkor för att fullfölja budet nu har uppfyllts. Budet lades i januari. 

Jay-Z är gift med den minst lika välkända popstjärnan Beyonce och han driver ett affärsimperium som består av bland annat klädmärket Rocawear och sportbarskedjan 40/40 Club. Nu kommer Aspiros musikstreamingtjänst WiMP att adderas till samlingen. 

Budet var på 1,05 kronor per aktie och ger Aspiro ett börsvärde på 464 miljoner kronor, motsvarande 54 miljoner dollar. Nu väntar tvångslösen och avnotering av Aspiro.

Därmed sätts också punkt för Aspiros tämligen misslyckade börskarriär. Aktien började handlas på dåvarande Nya Marknaden i maj 2000 och blev sedan börsnoterad på Stockholmsbörsen i juni 2001. 

Schibsted har tidigare lagt misslyckade uppköpsbud på bolaget 2005 och 2012, vilka har misslyckats, men det norska bolaget har kvarstått som storägare i Aspiro.  

Aspiro har aldrig lämnat någon utdelning till aktieägarna, men har varit pigga på att ta in nya pengar från aktieägarna i sex företrädesemissioner mellan 2000 och 2014.

Aktien har trots budet varit en dålig långsiktig placering med en negativ avkastning på 
43 procent de senaste fem åren och minus 61 procent de senaste tio åren. För de som varit med sedan starten 2000 är i princip alla pengarna borta med en avkastning på minus 99,94 procent, enligt kurshistoriken i SIX Edge.

Lyssna på Breakits Podcast om affären: "Storyn bakom Aspiro"

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER