Sök

EQT Ventures har lämnat Watty: “Vi är väldigt nära att stå på egna ben”

Wattyriskkapitalstartup

Hjalmar Winbladh på EQT Ventures, samt Hjalmar Nilsonne, vd på Watty. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Riskkapitalet och Watty gick skilda vägar – nu ska Hjalmar Nilsonne fortsätta kämpa för att vända företaget åt rätt håll.

För knappt två år sedan köpte EQT Ventures in sig den hajpade energiappen Watty. Den svenska startupen tog in ungefär 20 miljoner kronor från riskkapitalbolaget i samband med en nyemission där även Cleantech Invest (heter nu Loudspring) ingick. Då värderades bolaget till 62,1 miljoner kronor.

Nu kan Breakit avslöja att EQT Ventures har lämnat sitt ägande i Watty och att aktierna har köpts tillbaka av anställda i bolaget.

Wattys affärsidé är att tillhandahålla hård- och mjukvara som gör det möjligt att se vad som sker i hemmet genom att mäta vad som drar energi, hur mycket och när. Kunderna betalar sedan en månadsavgift för tjänsten.

När Breakit når Hjalmar Nilsonne vill han först inte bekräfta uppgifterna. Men när vi sedan ber att få se aktieboken kan vi själva konstatera att EQT Ventures inte längre står som ägare i bolaget. Några detaljer om vilken ersättning de har fått för sina andelar framgår inte.

I ett mejl ger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, ett uttalande där de förklarar beslutet:

“EQT Ventures och Watty arbetade tillsammans i 18 månader. Vi hjälpte företaget i sitt uppdrag att skaka om energibranschen och att ge människor större förståelse för sin energiförbrukning och räkningar. I och med att Watty lade större fokus på att bygga en AI-plattform med hårdvara för datainsamling, såväl som programvara, och sökte efter en annan tillväxtbana, kom båda parter överens om att EQT Ventures skulle returnera sina aktier till deras team. Detta gjorde det möjligt för företaget att gå vidare till nästa fas av sin resa och vi önskar Wattys team allt väl i framtiden.”

Att ett riskkapitalbolag säljer sina andelar i ett bolag är helt naturligt, men att de gör det så tidigt brukar väcka varningssignaler. På ren svenska kan uttalandet från EQT Ventures förklaras med att de inte var nöjda med tillväxttakten och att de inte såg potentialen för den avkastning man letade efter.

Watty har inte släppt sin senaste årsredovisning ännu. Men under 2017 hade bolaget en nettoomsättning på ungefär 1 miljon kronor enligt Hjalmar Nilsonne. Samtidigt som företaget gått med stora förluster.  Det kan jämföras med att bolaget hade en nettoomsättning på ungefär 250.000 kronor 2016 och visade upp ett minusresultat cirka 4,9 miljoner.

För Hjalmar och gänget bakom Watty var det här en möjlighet att kunna rädda företaget och bygga ett bolag finansierat av kunder.

“Vi valde att fortsätta kämpa”, säger han och fortsätter:

“Fokus har legat på att växa med våra kunder. Under våren har vi ökat omsättningen fem gånger jämfört med resultatet från förra året och sänkt våra kostnader med 40 procent.”

Han säger att de är glada för det stöd som de har fått av EQT Ventures. Nu är fokus att vända företaget åt rätt håll.

“Vi är väldigt nära att stå på egna ben”, säger Hjalmar Nilsonne.

Förra veckan avslöjade vi att Aifloo, ett annat av EQT Ventures portföljbolag, försatts i konkurs. Dessutom har det blossat upp en konflikt mellan EQT Ventures och en av bolagets grundare.

Läs mer