Klart: Telia köper Bonnier Broadcasting

Bonnier Telia TV4
Klart: Telia köper Bonnier Broadcasting

Johan Dennelind, vd Telia. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Den omtalade affären har till slut gått igenom.

Affären mellan Telia och Bonnier är klar. Telia kommer att köpa hela Bonnier Broadcasting i en affär som innebär att teleoperatören tar över varumärkena TV4, Cmore och finländska MTV. 

Prislappen landar på 9,2 miljarder kronor, det är något lägre än vad affären ryktades komma att kosta Telia när vi rapporterade om affären i slutet av maj. Utöver de 9,2 miljarder kronorna finns även en potentiell tilläggsköpeskilling på upp till 1 miljard kronor.

”Vi är övertygade om att detta är en riktigt bra affär för Bonnier, och för våra bolag. Bonnier har som ett familjeägt företag ett utpräglat långsiktigt perspektiv, och den här försäljningen ger samtliga verksamheter en förstärkt finansiell bas och bästa möjliga förutsättningar framåt", säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier i pressmeddelandet.

Resume skriver att Telias oro för att Bonnier skulle starta en ny konkurrerande tv-verksamhet har varit en faktor som gjort att slutförhandlingarna dragit ut på tiden.

I och med förvärvet bildar Telia Company ett nytt affärsområde, enligt pressmeddelandet. Där kommer Bonnier Broadcasting att ingå och tanken är att Bonnier Broadcastings nuvarande vd Casten Almqvist också blir vd för det nya affärsområdet.

”Med Telias position inom teknik och distribution får vi tillsammans nya möjligheter att nå ut med våra program och tjänster till stora grupper av användare i Sverige och Finland”, säger han i pressmeddelandet.

Regeringskansliet har enligt tidigare uppgifter varit emot affären, eftersom att staten äger 37 procent av aktierna i Telia.

Läs fler artiklar
LÄS MER