Funera kan börja pusta ut – rekonstruktionen ser ut att lyckas

Funera Begravningsbyrå Begravning
Funera kan börja pusta ut – rekonstruktionen ser ut att lyckas

Dennis Jillvert, grundare av Funera. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tobias Blixt

Reporter

Från kris till lönsamhet på sex månader.

Den digitala begravningsbyrån Funera grundades av Dennis Jillvert och Håkan Ramsin 2013 med ambitionen att modernisera och digitalisera branschen. Bolaget växte snabbt och i slutet av 2015 var bolaget Sveriges tionde största av ungefär 600 begravningsbyråer.

Snabbspola framåt till januari i år och nyheten om att Funera försattes i rekonstruktion. I den preliminära bouppteckningen beräknades bolagets tillgångar till 2,4 miljoner, med skulder på ungefär 5,1 miljoner kronor.

Riskkapitalbolaget Verdane, som tidigare hade investerat 15 miljoner i Funera vid en nyemission, valde dessutom att lämna skutan och bolagets grundare och tidigare vd Dennis Jillvert återtog kontrollen över aktierna och bolaget.

Krisen var ett faktum, men nu ser det ut som att Dennis Jillvert äntligen kan skymta ljuset i slutet av tunneln. Rekonstruktionen börjar nämligen att närma sig sitt slut och företaget är lönsamma. I februari i år registrerades dessutom en nyemission på 6 miljoner kronor i bolaget.

“Det har gått bra, vi har vänt bolaget, vi går med vinst nu och vi har ordnat finansiering till ackordet”, säger Dennis Jillvert.

Även om det ser ljust ut för företaget, som planerar att ha tagit sig ur rekonstruktionen inom någon månad, så är Dennis Jillvert noga med att poängtera att ingenting är klart ännu.

“Jag gillar inte att vi ska ta ut vinsten i förskott. Vi är jätteglada över att det har gått så bra och jag har själv fått arbeta väldigt mycket hands on med verksamheten”, säger han.

“Det var ingen som trodde på oss när det såg som mörkast ut.”

Det som väntar företaget härnäst är att de ska lämna förslag på ackord till fordringsägarna. Sedan kan företaget inleda processen med att ta sig ur själva rekonstruktionen.

“Det jag kan säga är att rekonstruktionen har varit lyckad genom att vi har gjort rationaliseringar i företaget. Vi har tyvärr varit tvungna att göra nedskärningar i personalen, men vi vände 1,9 miljoner i förlust till plusresultat”, säger Dennis Jillvert.

Läs fler artiklar
LÄS MER