Klart: Google får rekordbot av EU

GoogleEUKonkurrensbrott

Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo/Tsering Topgyal/TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Google får böta närmare 45 miljarder kronor i uppmärksammat konkurrensmål.

EU-kommissionen dömde Google på onsdagen till 4,34 miljarder euro, eller cirka 44,7 miljarder kronor, i böter för brott mot EU:s konkurrensregler.

Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning för Googles sökmotor inom mobila enheter med Androids operativsystem.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

"Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens. Vi kommer att överklaga kommissionens beslut", skriver Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google Sverige i ett mejl till Breakit.

Sedan 2011 har Google infört olagliga begränsningar för tillverkare av enheter med Android och för mobilnätsoperatörer för att befästa sin dominerande ställning vid allmänna internetsökningar. Google måste upphöra med detta beteende inom 90 dagar eller drabbas av nya böter på upp till 5 procent av den genomsnittliga dagliga omsättningen i världen för Alphabet, Googles moderbolag, skrev kommissionen.

"Detta beteende har hindrat ge konkurrenter chansen att komma med innovationer och konkurrera på egna meriter. Det har berövat europeiska konsumenter fördelarna av effektiv konkurrens i den viktiga mobilsektorn", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

I pressmeddelandet lyfter EU-kommissionen fram tre punkter där de anser att Google har:

#  Tvingat tillverkare att förinstallera Google Search-appen och Chrome browserapp som ett villkor för licens till Googles appbutik, the Play Store.

# Betalat vissa stora tillverkare och mobila nätoperatörer för att de exklusivt förinstallerar Google Search på sina enheter.

# Förhindrat tillverkare som vill förinstallera Googles appar från att sälja en enda smart mobil med alternativa operativsystem till Android som inte Google har godkänt.

Läs mer