Låter alla investera i byggprojekt – nu har Tessin betalat ut över 300 miljoner

Tessin Bostadsbristen Bostäder
Låter alla investera i byggprojekt – nu har Tessin betalat ut över 300 miljoner

Jonas Björkman, vd och grundare av Tessin. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Guldregn över Tessins användare.

Tessin är en så kallad crowdfundingplattform med fokus på fastigheter. Crowdfunding – eller gräsrotsfinansiering – innebär att man vänder sig till vanliga privatpersoner för att finansiera olika sorters projekt. I Tessins fall handlar det oftast om bostadsprojekt.

Nu berättar bolaget i ett pressmeddelande att man kunnat återbetala över 340 miljoner kronor till investerarna sedan starten. Av det beloppet är 63 miljoner ren vinst. För investerarna handlar det om en avkastning på drygt 10 procent per år.

“Det känns alltid bra att nå milstolpar som representerar framgångar för samtliga parter involverade. Investerare får resultat på sin investering, fastighetsutvecklare och förvaltare kan stänga projekt framgångsrikt och vi får ett kvitto på att plattformen fyller sin funktion som mötesplats mellan parterna”, säger Jonas Björkman, vd och grundare för Tessin, i pressmeddelandet.

Det är inte bara byggprojekten i sig som lockar kapital. Nyligen kunde Tessin själv stänga en kapitalrunda på 22 miljoner kronor för att vidareutveckla plattformen.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Nyligen försattes fastighetsbolaget Axxonen properties i konkurs. Då hade Tessins användare satsat ungefär 70 miljoner kronor på fastighetsbolagets projekt.

Vilka medel som finns kvar att återlämna till investerarna är fortfarande oklart och det är en process som Jonas Björkman inte räknar med att få något definitivt svar kring den närmaste tiden.

“Vi har inte fått någon konkret tidsram men de kommer nog behöva året ut som jag förstått det”, säger han.

Förra året omsatte Tessin 23 miljoner kronor och gjorde en vinst på 2 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER