Billogram växer men missar sin prognos

BillogramDigitaliseringfaktura

Cesar Sangchi, Jonas Suijkerbuijk och Tim Öhman Cirillo. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Fakturatjänsten Billogram ökar omsättningen men vill växa snabbare.
"Alla komponenter för en mer aggressiv tillväxt börjar falla på plats", säger Tim Öhman Cirillo, operativ chef.

Billogram vill göra det smidigare att handskas med fakturor. Därför har bolaget skapat en interaktiv webbfaktura som ska göra betalningen lättare för företag och deras kunder. Användarna kan bland annat kommunicera och uppdatera fakturainformationen i realtid.

I höstas tog Billogram, som grundades 2011 av Jonas Suijkerbuijk och Cesar Sangchi, in tio miljoner kronor inför en Tysklandslansering där bland annat NHL-stjärnan Kim Johnsson investerat.

Nu visar bokslutet att omsättningen för 2017 landar på 25 miljoner kronor, att jämföra med de 16 miljoner kronor som omsattes under 2016.

Billogram hade tidigare uppgett prognosen 40 miljoner i omsättning för 2017, men de landar alltså en bit ifrån det uppsatta målet.

"När man arbetar primärt med större kunder blir man känsligare för avvikelser i och med att integrationer och avtalsprocesser lätt drar ut på tiden vilket påverkar årsresultatet mycket", säger Tim Öhman Cirillo.

Samtidigt stiger förlusterna till 11,8 miljoner kronor under 2017, från de 4,9 miljoner kronorna som Billogram backade året innan.

Tim Öhman Cirillo pekar där på att Billogram expanderat teamet samt att man har lanserat tjänsten internationellt. 

I redovisningen framgår det även att bolaget under året fokuserat på att locka nya kunder samt att vidareutveckla tjänsten. Man skriver vidare att bolaget befinner sig i en "investerings- och expansionsfas". 

Under förra året etablerades även ett bolag med säte i Berlin i samband med Billograms tyska lansering.

"Den har gått i linje med vad vi har förväntat oss. Även om vi redan nu börjar få en del volym på den tyska marknaden så kommer 2018 och troligtvis stora delar av 2019 att bli ett investeringsår i Tyskland", säger Tim Öhman Cirillo. 

Personalstyrkan har i sin tur växt från 18 personer 2016 till runt 40 anställda i dag och Tim Öhman Cirillo beskriver Billogram som välfinansierade i nuläget. 

"I och med att alla komponenter för en mer aggressiv tillväxt börjar falla på plats så funderar vi på att finansiera upp bolaget inom det närmaste året för att kunna växa ännu snabbare", säger han. 

Under förra året lämnade medgrundaren Cesar Sangchidet operativa arbetet i Billogram och sålde runt hälften av sitt innehav. Bolaget har tagit in riskkapital i flera rundor och bland investerarna återfinns bland annat WM Data-grundaren Thord Wikne, Peter Sjunnesson och Accum Kapital.

Läs mer