Sök

Kryptobörserna biffar upp säkerheten – hackare ger sig på privatinvesterare

CiscoBitcoinKryptovaluta

Foto: Istockphotos/AP Photo/Kin Cheung.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Bedragarna ändrar fokus i takt med att det blir svårare att komma åt kryptoväxlare.

De senaste månaderna har kantats av rapporter om stölder kopplade till kryptovalutor. Häromdagen blev en krypto-startup av med 13,5 miljoner dollar, vilket motsvarar närmare 120 miljoner kronor.

Det har lett till att många aktörer biffat upp säkerheten – vilket har gjort att tjuvarna istället fokuserar på att stjäla digital valutor direkt av dem som handlar med dem, rapporterar Financial Times.

Bitcoin och andra digitala valutors uppskattade värde uppgår idag till hundratals miljarder dollar och lockar såväl rutinerad ess som ovana köpare.

Tom Robinson är medgrundare till Elliptic som arbetar för att förebygga brott kopplade till kryptovalutor. Startupen, som har många amerikanska och europeiska klienter, har sett en kraftig ökning av attacker sedan årsskiftet.

”Vi ser ett skifte bort från växlarna till användarna – som phishing-attacker och att de försöker lura folk att ge dem pengar”, säger Tom Robinson.

Det handlar ofta om falska sajter som försöker lura besökare att dela sina personliga uppgifter eller privata nycklar till digitala plånböcker. Exempelvis kopior av kända kryptobörser som är så lika att användaren inte märker att de är på fel sajt.

”De människor som börjar använda och köpa bitcoin är mycket mindre tekniskt softisikerade numera, och benägna att råka ut för attacker”, säger Tom Robinson.

Jeremiah O’Connor från säkerhetsfirman Cisco uppger att kryptovalutor värda hundratals miljoner dollars stulits i attacker under året. Tjuvarna har bland annat tagit hjälp av Google ads för att locka in människor i fällan.

”Människor har lärt sig att inte klicka på mail som ser konstiga ut, de har inte lärt sig att inte klicka på konstiga annonser”, säger Jeremiah O’Connor.

Google beslutade för ett tag sedan att förbjuda alla annonser kopplade till kryptovalutor.

Läs mer