NFT Ventures ökar takten i jakten på nästa svenska fintech-succé

NFT Ventures ökar takten i jakten på nästa svenska fintech-succé

Johan Lundberg

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Riskkapitalbolagets grundare Johan Lundberg räknar med att ta in minst fem nya startups i portföljen innan året är slut. För att klara det högre tempot ska NFT nu anställa mer personal och börja leta pengar till nästa fond.

NFT Ventures startade 2014 och har sedan dess investerat i en rad svenska techbolag, bland andra Tessin, Toborrow, Lånbyte och Leasify. Den gemensamma nämnaren är att alla bolagen verkar inom fintech, alltså innovationer som förändrar finansbranschen.

“Det som skiljer oss från andra riskkapitalbolag är att vi bara sysslar med en bransch. Vi kan finansiella transaktioner och ekosystemet kring dem från ax till limpa. Det är många riskkapitalister som inte har särskilt bra koll på det, vilket är begripligt eftersom de måste hålla koll på alla branscher samtidigt”, säger Johan Lundberg.

NFT har hittills gjort 15 investeringar, varav 10 har offentliggjorts. Senast i raden var rådgivningstjänsten Pensionskraft som vi rapporterade om härom veckan.

Nu ökar Johan Lundberg tempot. Innan årsskiftet ska minst fem nya bolag in i portföljen. Dessutom ska NFT-grundaren ge sig ut och ragga pengar till bolagets nästa fond, nummer två i ordningen, för att kunna investera i ännu fler bolag under 2016.

Pengarna i NFT:s första fond kom främst från mediekoncernen Bonnier, som riskkapitalbolaget har ett nära samarbete med. Johan Lundberg vill inte berätta hur stor nästa fond blir, men säger att han kommer att leta efter nya investerar till den - inte bara Bonnier.

Dessutom ska NFT rekrytera mer personal till investeringsteamet.

“Jag är på jakt efter fler medarbetare som vill vara med och leta nya bolag och förvalta de innehav vi har idag”, säger Johan Lundberg.

Investeringarna blir även i fortsättningen i storleksklassen kring 10 miljoner kronor per bolag. NFT brukar ta en ägarandel om 25-30 procent.

Johan Lundberg betonar att riskkapitalbolaget inte har för avsikt att ta större ägande än så.

“Det är en skillnad mellan oss och Schibsted (Bonniers huvudkonkurrent på den svenska mediemarknaden), som gärna vill ha en betydligt större ägarandel. Vårt mål är att entreprenören ska bli snuskigt rik. Därför verkar vi också för att entreprenören ska behålla ett majoritetsägande, och fortsätta vara den som driver bolaget”, säger han.

Han tror att framtiden för svensk fintech är att startupföretagen vågar satsa på en smal affärsidé - något han letar efter hos de techbolag han träffar i jobbet.

"Vi säger till våra bolag att de ska extremt kantiga. De ska vara helt fokuserade på sin nisch, till exempel att effektivisera betalflöden eller vad det nu kan vara. Inget företag i världen klarar av att bygga 500 olika sorters produkter av toppkvalitet. Däremot kan ett bolag bygga en riktigt bra produkt, och sedan sprida den till alla världens länder”, säger NFT-grundaren.

Johan Lundberg talar också på Breakits event FinTech Stockhoim den 18 november. Läs mer om det här.

Foto: Pressbild på Johan Lundberg samt genrebilder från Mostphotos.

Läs fler artiklar
LÄS MER