Google skattar dubbelt så mycket – men det är fortfarande väldigt lite

GoogleGoogle SwedenAnnonsering

Anna Wikland, Googles Sverigechef och Sundar Pichai, Googles vd. Foto: TT (bilden är ett montage)

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den färska årsredovisningen visar att sökjätten växer i Sverige, samtidigt som de fortfarande undviker beskattning på sina intäkter från den svenska annonsmarknaden.

Den amerikanska sökjätten drar in många miljarder varje år på den svenska marknaden. Exakt hur mycket bolaget omsätter i Sverige är svårt att säga, eftersom att bolaget fakturerar för annonser genom sin avdelning i Irland.

Det gjorde att Google kom undan ungefär en miljard kronor i skatt i Sverige under 2016.

Då skattade Google 5,5 miljoner kronor i bolagsskatt i Sverige, genom sitt svenska bolag Google Sweden. Den färska årsredovisningen visar att bolaget under 2017 har gjort ett bättre resultat och därmed skattade mer än dubbelt så mycket på sin verksamhet i Sverige, totalt 13,5 miljoner kronor landade slutsumman på.

Samtidig kan vi se att sökjättens svenska verksamhet fortsätter att växa. Antalet anställda är nu 233 personer, jämfört med 191 personer året innan.

Men bokslutet från det svenska bolaget ger som sagt inte hela bilden.

Breakit har tidigare år gjort kartläggningar som visar hur Googles omsättning i Sverige egentligen ser ut, där de tar en enormt stor del av kakan på den svenska annonsmarknaden. Våra beräkningar från 2017 visade exempelvis att företaget hade en uppskattad omsättning på nästan 9 miljarder kronor från annonsförsäljning.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att Svenska skattemyndigheter inte har haft några synpunkter på upplägget, och Google är tydliga med att de betalar all skatt de ska i länder och följer rådande lagstiftningar.

Men kanske är någonting på väg att hända. Den senaste tiden har Google och andra digitala storföretags metoder ifrågasatts både inom Sverige och EU och i mars enades EU-kommissionen om två förslag för hur företagen ska beskattas på kort och lång sikt.

"Vi vill göra något åt det. Det finns ett problem. Men hur man ska ta sig an det kräver lite balans. Det kan slå tillbaka om man gör fel", sade statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Breakit efter beslutet.

Fotnot: I den ursprungliga texten stod det att Google uppskattade omsättning i Sverige för 2016 var 5,5 miljarder kronor. Rätt siffra är 9 miljarder kronor, enligt Breakits senaste beräkning.

Läs mer