Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Toborrow har fastnat – ägarna stoppar in pengar i väntan på nyemission

Artikel bild
Sofie Lundström, vd för Toborrow. FOTO: Pressbild.

Får inte fart på omsättningen.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Fintech-bolaget Toborrow, som grundades av Sofie Lundström, Andreas Thorstensson och Lyndon Dodd, erbjuder företag finansiering via lån från privatpersoner och andra bolag.

Bankutmanaren har en lite krokig resa bakom sig i form av problem med tillstånd och låntagare som gått i konkurs.

Under förra våren sköt Marginalen AB och riskkapitalbolaget  NFT Ventures in 15 miljoner kronor i Toborrow. Maringalen AB är näst största ägaren efter NFT Ventures. 

Samtidigt har det gått trögt för startupen att få fart på tillväxten och under 2016 omsatte Toborrow 551.000 kronor med en förlust på 7,1 miljoner kronor.

Nu visar redovisningen för 2017 att läget är detsamma för bolaget. Under förra året sjönk omsättning till 426.000 kronor samtidigt som förlusten hamnar på 7,3 miljoner kronor.

”Vi har fokuserat väldigt mycket på att öka teamet från 3 till 13 anställda för att positionera oss och växa framåt. Nu fokuserar vi väldigt mycket på att komma igång med marknadsaktiviteter och öka kännedomen”,  säger Sofie Lundström som är vd och medgrundare på Toborrow.

Hon uppger att bolaget fortsätter att växa men vill inte uppge några prognoser för svarta siffror i nuläget. 

I rapporten konstaterar Toborrow att resultatet är i linje med förra året, men skriver även att "aktiviteten på plattformen indikerar en stärkt position på marknaden". 

Sofie Lundström menar att sektorn fortfarande är i sin linda i Sverige jämfört med flera andra länder. 

”Man har sett en otrolig tillväxt och det vill vi skapa i Sverige också, nu är vi redo och vill ha fler typer av samarbeten med banker och institutioner”. 

Samtidigt vittnar andra delar av rapporten om att bolaget har det tufft. Toborrow uppger sig behöva mer pengar för att hålla uppe verksamheten uppe. 

Målsättningen är att genomföra en nyemission till hösten och fram tills dess ska de nuvarande ägarna tillföra pengar för att kunna hantera utgifterna. 

”Vi ser goda förutsättningar för att det ska gå vägen”, säger Sofie Lundström om nyemissionen. 

Hittills i år har Toborrow lånat 6,2 miljoner kronor från sina huvudägare, lån som Sofie Lundström inte vill kommentera närmare. 

”Det är därför vi tagit in starka ägare som tror på vår vision. Jag har inte fler kommentarer och frågan är för en bredare ägarekrets”, säger hon. 

I våras gick gick Mats Johansson in som styrelseordförande och ersatte då NFT Ventures Johan Lundgren.

Läs mer