Sök

Vad är Bimobject och varför bryr sig Hjalmar Winbladh om det?

EQT VenturesBimobjectByggbranschen

Frågan är: Varför vill EQT Ventures investera i Bimobject? Foto: TT / Istock

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Att en av Sveriges största techfonder pumpar in en kvarts miljard i ett börsbolag hör inte till vanligheterna. Men så är också byggindustrin sällsynt kass på digitalisering.

På onsdagsmorgonen kom den smått överraskande nyheten att riskkapitalfonden EQT Ventures investerar närmare en kvarts miljard i det lilla börsbolaget Bimobject. Låt oss reda ut vad det innebär.

Först och främst: Vad är Bimobject?
Bimobject är ett svenskt mjukvarubolag som försöker effektivisera byggbranschen. Bolaget har tagit fram en molntjänst som gör det möjligt att göra mer exakta digitala ritningar av ett hus – och att alla inblandade parter kan följa alla förändringar i ritningen samtidigt. BIM står för Building Information Modeling. Bolaget grundades 2011 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Varför är BIM-teknik en bra idé?
Grovt förenklat kan man säga såhär: Utan BIM-teknik skapas först en grövre skiss av hur ett hus ska byggas – först i nästa steg bestäms exakt vilket material som ska användas (och från vilka leverantörer). Med BIM-teknik så kan man, åtminstone enligt förespråkarna, redan på ritstadiet bestämma exakt vilka fönster, dörrar och så vidare som ska beställas och från vem. Det gör processen smidigare och man slipper oväntade kostnadsökningar. Värt att notera är att Bimobject inte alls är ensamt om att använda sig av tekniken.

Så man kan undvika att byggprojekt blir sådär galet dyra?
Ja, åtminstone i teorin ska det kunna bli billigare, och kanske kan vi slippa kostnadschocker som med Nya Karolinska i framtiden.

Ok, det låter ju bra. Men varför vill EQT Ventures investera i ett bolag som redan har varit börsnoterat i flera år?
Byggbranschen hör till de branscher som är absolut sämst på att utnyttja digitaliseringen, enligt en rad undersökningar. Medan många andra branscher har blivit mer effektiva de senaste åren har bygg hela tiden halkat efter. EQT ser sannolikt en stor potential av just den anledningen. Det stämmer att Hjalmar Winbladh och hans kompisar på EQT Ventures mest brukar investera i onoterade startups – men gissningsvis har de letat efter byggteknik-bolag och Bimobject var väl det mest spännande de hittade.

Hur ser förresten siffrorna ut för Bimobject? Är det redan en vinstmaskin?
Nej, de gick back 52 miljoner förra året. Omsättningen landade på 83 miljoner kronor för helåret 2017 – en uppgång med 147 procent från året innan. Värderingen är i skrivande stund (klockan 10.00 på onsdagen) 1,8 miljarder kronor på börsen.

Läs mer