GP Bullhound: Spotify har bäst chans att nå värdering på 50 miljarder dollar

Spotify Zalando riskkapital
GP Bullhound: Spotify har bäst chans att nå värdering på 50 miljarder dollar

Tobias Blixt

Reporter

Flera europeiska företag har chans att nå drömvärderingen inom två år, enligt en ny rapport.

Europa kan snart få sitt första techbolag som värderas till 50 miljarder dollar, eller ungefär 438 miljarder kronor, visar en rapport från den techfokuserade investmentbanken GP Bullhound.

Det är dessutom svenskt i toppen av investmentbankens kandidater över techbolag som har störst chans att nå drömvärderingen. Rapporten lyfter fram flera europeiska bolag som ligger bra till och har en värdering över 10 miljarder dollar, där Yandex, Zalando, Supercell, Mobileye och Spotify ingår.

Spotify anses ha störst chans att bli det första bolaget som kliver upp på en värdering till 50 miljarder dollar.

“Sverige ligger i täten när det gäller att bygga techbolag som värderas till miljardbelopp och nu är vi nära vår första ”titan” – Spotify. Framgångsfaktorerna ligger i vårt ekosystem av techbolag som fostrar talang, inspirerar och höjer ambitionsnivåerna”, kommenterar Carl Wessberg, Executive Director på GP Bullhound i rapporten.

GP Bullhound har i rapporten, Titans of tech: europe’s flagship companies, undersökt utvecklingen för Europas ledande techbolag och kommit fram till att flera företag har förutsättningarna att värderas över 50 miljarder dollar de närmaste två åren.

Rapporten lyfter också fram att 2017 var ett rekordår för investeringar bland techbolag i Europa där totalt 20 miljarder dollar samlades in av bolagen, en ökning på 666 procent jämfört med 2014.

Dessutom har antalet megarundor, investeringsrundor på över 200 miljoner dollar, ökat från tre stycken 2013 till nio stycken under 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER